Проблему ВІЛ/СНІДу потрібно вирішувати як на державному так і на рівні місцевих органів влади

img

7 грудня під головуванням заступника голови Львівської ОДА Ліляни Гримської відбулося засідання обласної координаційної ради з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам  (ОКР).

У своєму вступному слові Ліляна Гримська зазначила, що проблема ВІЛ-інфекції/СНІДу визнана однією з пріоритетів держави у галузі соціального розвитку та охорони здоров’я. «Питання ВІЛ/СНІДу розглядається сьогодні як проблема, яку повинні вирішувати не тільки на державному рівні, а й на рівні місцевих органів влади», - додала Л.Гримська.

За словами Л.Гримської, хоча й Західні регіони України наразі залишаються менш ураженими в порівнянні з східними та південними регіонами нашої країни (кількість ВІЛ-інфікованих жителів тут становить 5,3% усіх ВІЛ-позитивних громадян України),  проте кількість хворих з року в рік зростає.

На засіданні ОКР обговорили стан виконання Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД у Львівській області , в т.ч. епідемічну ситуацію з ВІЛ/СНІДу, ВІЛ-асоційованого туберкульозу, впровадження програми профілактики ВІЛ від матері до дитини та програми замісної підтримувальної терапії.

Заступник голови Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам МОЗ України Олена Єщенко зазначила, що насторожує той факт, що на Львівщині зростає смертність від ВІЛ/СНІД. «У вас є досвід інших областей як боротися з поширенням ВІЛ/СНІДу, який потрібно використовувати. Крім того, повинен бути вільний доступ до добровільного тестування і консультування з ВІЛ-інфекції», - додала О.Єщенко.

Як повідомила у своїй доповіді головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська, на Львівщині найпоширенішим шляхом передачі ВІЛ-інфекції серед чоловіків є ін’єкційний, а серед жінок - статевий. Аналізуючи ситуацію щодо епідемії ВІЛ-інфекції у Львівській області, М.Служинська наголосила на необхідності децентралізації надання меддопомоги пацієнтам з ВІЛ/СНІДом, розвитку до тестового консультування, тісна співпраця з неурядовими організаціями, особливо в районах, а також знаходження консенсусу з патологоанатомічною службою для встановлення достовірної причини смерті.

Крім того, з доповіддю щодо проблеми коінфекції ВІЛ-інфекція/туберкульоз у Львівській області та шляхів вирішення доповів член ОКР, головний лікар Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру Любомир Рак.