Кіровоград. У медичному коледжі імені Є. Мухіна відбулося засідання колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації

img
У колегії взяли участь начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Лариса Андреєва, заступники голів районних державних адміністрацій та міських голів з гуманітарних питань, головні лікарі обласних лікувально-профілактичних закладів, начальники відділів охорони здоров’я райдержадміністрацій, головні лікарі ЦРЛ та головні фахівці управління охорони здоров’я облдержадміністрації.
На колегії було розглянуто низку питань, зокрема, підведені підсумки роботи лікувально-профілактичних закладів області за 9 місяців 2010 року, проаналізовано стан профілактики та боротьби з ВІЛ-інфекцією та проведення протитуберкульозних заходів в області за звітний період.
Лариса Андреєва повідомила, що у нинішньому році вдалося зберегти на попередньому рівні кількість фахівців, які працюють у медичній галузі області.
Сьогодні у галузі охорони здоров’я області працює більше 24 тисяч медичних працівників, з них 3,3 тисячі лікарів, 10,3 тисячі середніх медичних працівників у 770 медичних закладах.
У той же час, як зазначила Лариса Андреєва, відчувається брак кваліфікованих медичних спеціалістів у сільській місцевості. Зокрема, на сьогодні 22 ФАПи області недоукомплектовані у повному обсязі медичними працівниками.
Гострою залишається і проблема із забезпеченням молодих лікарів та фельдшерів належними матеріально-побутовими умовами, насамперед житлом у сільській місцевості.
Дане питання є одним з ключових пунктів, включених до програми соціально-економічного розвитку області на 2011-2015 роки «Центральний регіон – 2015». І вже є перші результати від її реалізації – 6 молодих лікарів в області були забезпечені власним житлом у нинішньому році.
Лариса Андреєва повідомила, що профілактичним медичним оглядом у нинішньому році було охоплено 92,4% дорослого населення, 91,4% – дітей та 86% – підлітків.
Великою проблемою в області залишається виявлення хвороб із злоякісними новоутвореннями. У нинішньому році їх кількість становила 295,4 хворих на 100 тисяч населення.
З метою профілактики та виявлення на ранній стадії онкологічних захворювань серед населення, в області створено мережу спеціальних кабінетів.
Певних успіхів досягнуто у боротьбі з туберкульозом. Рівень захворюваності на цю недугу в області у нинішньому році зменшився на 9,1% і становив 60,6 хворих на 100 тисяч населення. Завдяки вжитим профілактичним заходам відбулися позитивні зміни і в подоланні туберкульозу серед дітей. У нинішньому році кількість дітей хворих на туберкульоз зменшилася з 6,3 на 100 тисяч населення у минулому році до 5,8 у 2010 році. Смертність на туберкульоз зменшилася на 1,8%.
Складною залишається ситуація з поширенням ВІЛ-інфекції. За звітний період в області було виявлено 137 нових випадків ВІЛ. Таким чином кількість інфікованих в області становить 16,6 хворих на 100 тисяч населення.
Лариса Андреєва також повідомила, що для поліпшення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів області, а також з метою своєчасної якісної підготовки до опалювального сезону за 9 місяців поточного року було використано 5,4 млн. грн.