Одещина посилює контроль на кордонах

img
З метою недопущення завозу та розповсюдження поліомієліту на території області через інші транзитні держави начальником УОЗ Одеської облдержадміністрації  В.С.Лапаєм та головним державним санітарним лікарем області Л.Г.Засипкою підготовлено спільний наказ „Про недопущення  завозу „дикого” вірусу поліомієліту на територію Одеської області” від 24 квітня 2010 р., а також інформаційні листи з пропозиціями начальникам управлінь облдержадміністрації - культури та туризму, у справах дітей, міграційній службі, УМВС в Одеській області, головним державним санітарним лікарям територій, на яких розташовані пункти пропуску через державний кордон.

Працівниками санітарно-карантинного підрозділу  аеропорту „Одеса”  відпрацьовані питання  щодо проведення первинних протиепідемічних заходів, у випадку виявлення хворого чи підозрілого на поліомієліт, з контролюючими службами та розпочато проведення інструктажів з членами екіпажів.

Зокрема, згідно наказу «Про недопущення  завозу „дикого” вірусу поліомієліту на територію Одеської області»  начальники управлінь (відділів) охорони здоров’я Одеської міської ради, Білгород-Дністровського та Ізмаїльського міськвиконкомів, головні лікарі обласних лікувально-профілактичних  закладів, головні лікарі міст та районів області зобов’язані негайно провести переоблік щеплень проти поліомієліту всього дитячого населення до 15 років. При виявленій необхідності – провести імунізацію проти поліомієліту дітей до 15 років; зобов’язати голів імунологічних комісій переглянути всі протипокази до щеплень проти поліомієліту з метою визначення їх обґрунтованості.

Встановити нагляд за особами, прибулими з країн, неблагополучних по захворюваності на поліомієліт. При відсутності даних про щеплення у дітей до 15 років провести одноразову імунізацію оральною полівакциною з наданням інформації до територіальної санепідстанції та за місцем проживання.

 При виявленні хворих та підозрілих на поліомієлітну інфекцію організувати направлення в лікувально-профілактичний заклад та інформування управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації та обласної санепідстанції.

У випадку виявлення осіб з ознаками синдрому гострого в’ялого параліча (ГВП), та лихоманкою, респіраторним синдромом, розладом шлунково-кишкового тракту (які не відповідають клінічній картині інших інфекційних захворювань), що прибули із Таджикистану та неблагополучних по захворюваності на поліомієліт країн, організувати їх ізоляцію, госпіталізацію до інфекційного відділення з проведенням повного комплексу лабораторного обстеження, протиепідемічних заходів та лікування.

 Питання про епідемічну ситуацію з поліомієліту у світі та необхідних протиепідемічних заходах  буде заслухано 30.04.2010 р. на спільній колегії УОЗ облдержадміністрації та облСЕС  та  05.05.2010 р. на розширеній апаратній нараді.