Вперше в Україні відбулось дистанційне консультування дітей з Закарпаття з вродженими вадами серця

img
Вперше в Україні фахівцями Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова АМН України проводилося дистанційне консультування дітей з вродженими вадами серця з Закарпатської області. Зазначена подія проходила за участі першого заступника Міністра охорони здоров'я України, доктора медичних наук, професора Василя Лазоришинця та компанії МТС на виконання умов підписаного в 2009 році Меморандуму про взаєморозуміння між Представництвом ООН в Україні, МОЗ України та компанією МТС. Дистанційне консультування дітей здійснювалось на базі Державного клінічного науково-практичного центру телемедицини МОЗ України (м. Київ) та Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. Андрія Новака (м. Ужгород). Протягом 2 годин висококваліфіковані спеціалісти Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова АМН України віддалено консультували дітей з вродженими вадами серця віком від 2 тижнів до 15 років.

Важливо, що 2-тижневим дітям не довелося долати важкі переїзди та довгі черги для отримання висококваліфікованої консультації в НІССХ ім. М.М.Амосова одразу 4 професіоналів: головного лікаря НІССХ ім. Амосова, к.м.н. Сергія Сіромахи, завідувача відділенням хірургічного лікування вроджених вад серця у новонароджених та дітей молодшого віку з охорони здоров'я НІССХ ім. Амосова, к.м.н. Ярослава Труби, лікаря-кардіолога вищої категорії, заслуженого лікаря України Маї Руденко, лікаря-хірурга інтервенційного Ігоря Дідківського.

У подальшому розвиток системи дистанційного консультування пацієнтів, що потребують високоспеціалізованої медичної допомоги, з будь-якого регіону України надасть змогу наблизити висококваліфіковану та спеціалізовану допомогу фахівців провідних медичних центрів у віддалені райони і суттєво заощадити витрати на надання такої допомоги. Тому, телемедична мережа є основою для побудови єдиного медичного простору і має на меті об'єднати між собою всі елементи охорони здоров'я.

Як зазначив головний лікар Державного клінічного науково-практичного центру телемедицини МОЗ України Віталій Осташко, підписання в 2009 році Меморандуму між Представництвом ООН в Україні, Міністерством охорони здоров'я України та компанією МТС дозволило розпочати створення української телемедичної мережі, яка забезпечить системний підхід до розвитку телемедицини і об'єднає зусилля аналогічних ініціатив у регіонах України.

Прес-служба МОЗ України