Про стан епідситуації з грипу та гострих респіраторних інфекцій в Одеській області станом на 24 листопада

img

На сьогодні епідситуація по захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в області відносно спокійна. Рівень захворюваності нижче епідпорогу на 56%.

Ще з 28 квітня, коли стало відомо про випадки свинячого грипу у Мексиці, обласна санепідслужба в напруженому режимі  відпрацьовувала документи, перепровіряла госпітальну базу. Проводились тренувальні заняття, був створений оперативний штаб, відпрацьовані дії прикордонників, митників і т.д. А вже 1 травня на практиці проводились протиепідемічні заходи. Співпраця медиків санітарно-епідеміологічної та лікувальної ланок, взаємодія з органами влади, як тоді, так і під час цієї епідемії, була скоординованою і злагодженою. І, можливо, саме тому Одеська область входить у п’ятірку областей, де не відбулося перевищення епідемічного порогу.

З погіршенням епідситуації по захворюваності на грип у західній Україні та з введенням Кабінетом Міністрів України карантинних заходів (з 31.10.09) за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів області звернулось 53330 хворих на грип та ГРІ, у тому числі дітей до 18 років – 21770 (41%), медичних працівників – 560 (1,1%), вагітних – 326 (0,6%). Госпіталізовано понад  3000 хворих (5,6% від захворілих).

Зареєстровано 1 летальний випадок від ускладнення після перенесеного грипу А(Н1N1) (пневмонія) у Кілійському районі. Хворий перебував у відрядженні в Тернопільській та Житомирській областях. У хворому стані приїхав у Кілійський район і звернувся за медичною допомогою на 5 добу від початку хвороби. Через 10 діб від початку захворювання помер (із секційного матеріалу виділено вірус грипу А(Н1N1) svine).

Найбільша кількість звернень населення області, особливо дорослого, відзначалась у перші 2 тижні введення карантинних заходів (до 7,5 тисяч хворих за добу), коли при мінімальних ознаках захворювання населення зверталось за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів.  Можливо, спрацювала паніка, адже значну частину складали звернення матерів по догляду за дітьми.

Починаючи з 3 тижня – з 16.11.09, вже відмічалось зниження звернень населення  (до 1,5 тисячі хворих за добу) і на 47-ому тижні захворюваність була нижчою від епідемічного порогу на 45%.

За даними моніторингу вірусологічних досліджень матеріалу від хворих на грип та ГРІ, в області спостерігається одночасна циркуляція як вірусів грипу, так і вірусів негрипозної етіології. З початку епідемії проведено понад 5 тисяч досліджень, з них 48% з позитивним результатом, у тому числі  А(Н1N1) – 82%, А(Н1N1) swine – 38%, А(Н3N2) – 14%, В (4%), віруси негрипозної етіології (аденовіруси, РС-віруси, парагрип) - 13%.

Діагностичні дослідження на сезонний та пандемічний грип проводяться імуновірусологічною лабораторією обласної санепідстанції. Лабораторна база відповідає сучасним вимогам, забезпечена необхідним обладнанням та має висококваліфікованих підготовлених фахівців. Лабораторія атестована ВООЗ. До речі, сьогодні вранці був дзвінок з Верховної Ради, яка планує нашу лабораторію для проведення досліджень на пандемічний грип всього півдня України.

Державна надзвичайна протиепідемічна комісія, засідання якої пройшло 20 листопада, підтвердила вищий рівень небезпеки. У зв’язку з стабілізацією епідситуації на території області з 23.11.09 знято карантинні заходи і відновлено навчально-виховний процес у всіх закладах освіти, незалежно від форм власності. Одеса починає навчання сьогодні 24.11.09.

Разом з тим надзвичайна протиепідемічна комісія прийняла рішення ввести в навчальних закладах масочний режим. Продовжити протиепідемічні заходи в місцях скупчення людей, такі як температурний режим, вологе прибирання з застосуванням деззасобів, провітрювання, тощо.

Санепідслужба продовжує вірусологічний моніторинг.

Що стосується лікувально-профілактичних закладів, то обмежувальні заходи залишаються в силі. Ми повинні  розуміти, що відміна карантинних заходів сприятиме активізації епідпроцесу. Підйом захворюваності почнеться вже через тиждень, коли в епідпроцес включаться школярі та студенти і найвищої інтенсивності  він набуде наприкінці грудня.

І більш ефективного шляху зупинити цей процес, ніж специфічна профілактика, тобто вакцинація, на жаль, ніхто ще не придумав. Саме  вакцинації проти сезонного грипу особливу увагу було приділено Державною надзвичайною протиепідемічною комісією. Те, що захворюваність пішла на спад, ще ні про що не говорить. Як змутує цей вірус грипу, ми не знаємо і зпрогнозувати рівень захворюваності дуже важко. Тому, незважаючи на різні думки  щодо ефективності вакцинації, сьогодні необхідно щепити групи ризику (діти та персонал закритих спеціалізованих закладів, особи з хронічними захворюваннями, працівники транспорту, торгівлі, громадського харчування, фахівці МНС, УВС та ін.) і в першу чергу це стосується медичних працівників – тих, хто контактує з хворими чи матеріалом.

Що стосується вакцини проти пандемічного грипу, то наші розрахунки направлені до уряду, і держава планує закупити її централізовано за державні кошти. В державі проводиться реєстрація цієї вакцини канадського і російського походження.

А сьогодні ми проводимо рейдові перевірки шкіл та дошкільних закладів на відповідність вимогам температурного режиму та інших протиепідемічних заходів.

 

Головний державний санітарний лікар Одеської області Л.Г.Засипка