Оперативна інформація щодо ситуації з грипу та ГРВІ в Одеській області станом на 02.11.09

img
На 44 тижні поточного року (26.10-01.11.09) в цілому по області  захворюваність на грип та ГРІ залишилась на сезонному рівні і не перевищує епідемічного порогу.
У м.Одесі, порівняно з минулим тижнем, рівень захворюваності зріс на 17%. За медичною допомогою звернулось з приводу гострих респіраторних інфекцій 4954 особи проти 4230 на попередньому тижні.
Серед дітей до 14 років  захворюваність знизилась на 2,5% (2695 проти  2763) за рахунок дітей шкільного віку, де зниження на 16,5%, що пов’язано з плановими шкільними канікулами. В той же час спостерігається зростання захворюваності серед дітей раннього віку – на 16,9% та дорослого населення – на 53%..
Епідемічна ситуація в Україні з кожним днем ускладнюється. На сьогоднішній день йде інтенсивне розповсюдження інфекції, і в епідпроцес залучаються все нові і нові області. Зареєстровані летальні випадки від ускладнень після перенесеного грипу А(H1N1) Каліфорнія.
Постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2009р. №1152 на території України впроваджено вищий рівень небезпеки поширення пандемічного грипу, у зв’язку з чим заборонено проведення масових заходів.
З 2 листопада запроваджено канікули на 3 тижні в усіх навчальних закладах незалежно від форми власності та закриття дитячих дошкільних закладів для відвідування дітьми, посилено протиепідемічний режим у місцях масового перебування людей (аеропорти, залізничні вокзали, автовокзали, морські, річкові порти).
В області функціонує „гаряча лінія”.

Телефони «гарячої лінії»:
УОЗ облдержадміністрації 722-52-00;
обласної санепідстанції 723 -13-08;
швидкої допомоги (м.Одеса) 731-75-82;
інфекційної лікарні (м.Одеса) 723-43-04.


В період зростання захворюваності слід максимально обмежити тривале перебування в закритих приміщеннях, дотримуватись правил особистої гігієни (миття рук з милом або протирання антисептичними серветками,  застосовувати одноразові серветки для носа та рота при чханні та кашлі), при виході на вулицю змащувати носові ходи оксоліновою маззю, застосовувати засоби індивідуально захисту - маски, в раціон харчування включити як можна більше свіжих овочів та фруктів (цитрусові, капуста, журавлина (клюква) та інш.), цибулю і часник, фітонциди яких згубно діють на віруси.
Пам’ятайте, що у випадку захворювання необхідно обов’язково звертатись до лікаря, раннє звернення за медичною допомогою допоможе уникнути ускладнень і збереже ваше здоров’я. Не займайтесь самолікуванням! При високій температурі, кашелі, нежиті, головному болю негайно звертайтесь до лікаря!