Санітарно-епідемічна ситуація в Україні за січень 2008 року

img
За даними оперативної системи «Санепідситуація на об’єктах підвищеного епідризику» за січень 2008 року держсанепідслужбою України проведено 26 тис. обстежень об’єктів підвищеного епідризику, з них 64,7 % (17 тис.) приходиться на харчові об’єкти (у тому числі молокозаводи), 8,4 % - на водопровідні споруди тощо.
Порушення вимог санітарного законодавства реєструвались на об’єктах при кожному 4 обстеженні, тобто 6,2 тис. обстежень, при яких були виявлені порушення, (23,6 % від їх загальної кількості). Найбільша кількість обстежень, при яких встановлені суттєві порушення протиепідемічного режиму, - у Харківській, Полтавській, Луганській, Львівській, Житомирській, Запорізькій областях і м. Севастополі.
Проведено 38,5 тис. досліджень проб харчових продуктів, питної води, об’єктів довкілля за бактеріологічними показниками. З них не відповідало нормативам 795 проб (2,1 %).
У випадках виявлення порушень санітарного законодавства застосовувались адекватні до ситуацій заходи адміністративного впливу. За січень 2008 року на порушників санітарного законодавства було накладено 5282 штрафи на суму 456,8 тис. гривень, 23 справи подано на розгляд до органів прокуратури, припинялась експлуатація 1639 об’єктів підвищеного епідризику. Знято з реалізації 25,6 тонни недоброякісних і небезпечних в епідемічному відношенні продуктів харчування, з них 81 % вітчизняного виробництва. За реалізацію недоброякісної та небезпечної у епідемічному відношенні продукції застосовано 485 фінансових санкцій на суму 42,4 тис. гривень.
Держсанепідслужбою країни проводиться постійний лабораторний контроль за якістю питної води у місцях водозаборів, на водопровідних спорудах і мережах централізованого господарсько-питного водопостачання з вживанням відповідних заходів у разі виявлення порушень. В Україні за січень 2008 р. здійснено 2212 обстежень водопровідних споруд, з них при 182 (8,2 %) виявлені грубі порушення протиепідемічного режиму. Найбільша кількість обстежень, при яких встановлені суттєві порушення протиепідемічного режиму, - у Харківській, Полтавській, Луганській областях, найнижча - у Чернівецькій областях і мм. Києві, Севастополі. На бактеріологічні показники досліджено 15,2 тис. проб питної води централізованого водопостачання, відхилення від стандарту встановлено у 267 пробах (1,8 %). Найвищі рівні невідповідності питної води зареєстровані у Харківській, Тернопільській, Миколаївській, Одеській областях, найнижчі - у Львівській області, АР Крим, мм. Севастополі та Києві. На відповідальних осіб об’єктів водопостачання накладено 118 штрафів. Тимчасово припинялася робота 86 об’єктів водопостачання. За незадовільну роботу по додержанню санітарного благополуччя по забезпеченню населення якісною питною водою 5 справ передано до органів прокуратури.
Проведено 17028 обстежень об’єктів харчової промисловості, громадського харчування, торгівлі, у тому числі 462 обстеження молокозаводів. При 4823 з них виявлені порушення санітарних норм (28,3 %), з них на молокозаводах - 23 (5%).
Слід відмітити, що якість харчової продукції за мікробіологічними показниками останніми роками залишається стабільною. Проведено 23003 дослідження проб харчових продуктів за бактеріологічними показниками, у тому числі 2372 проби продукції молокозаводів. З них не відповідало нормативам 502 (2,2 %) досліджені проби харчових продуктів, у тому числі 21 (0,9 %) проба продукції молокозаводів.
За виявлені порушення санітарного законодавства на посадових осіб накладено 4281 штраф, до усунення виявлених порушень припинялась експлуатація 1258 об’єктів, передано 16 справ до органів прокуратури, у тому числі на молокозаводах - накладено 17 штрафів, до усунення виявлених порушень припинено експлуатацію 6 об’єктів, цехів, дільниць. За реалізацію недоброякісної та небезпечної продукції застосовано 485 фінансових санкцій на суму 42,4 тис. гривень, знято з реалізації 26,6 тонни недоброякісних та небезпечних в епідемічному відношенні продуктів харчування з об’єктів харчової промисловості, громадського харчування, торгівлі.
Проведено 7008 обстежень виховних, навчальних та оздоровчих закладів для дітей, при 1190 з них виявлені порушення санітарних норм (17 %). У тому числі проведено 190 обстежень оздоровчих закладів для дітей, при 9 з них виявлені порушення санітарних норм (4,7 %).
За виявлені порушення санітарного законодавства на посадових осіб накладено 880 штрафів, до усунення виявлених порушень припинено експлуатацію 292 об’єктів, передано 2 справи до органів прокуратури, у тому числі в оздоровчих закладах для дітей - накладено 14 штрафів, до усунення виявлених порушень припинено експлуатацію 5 об’єктів.
Проведено 85 обстежень оздоровчих закладів для дорослих, при 6 з них виявлені порушення санітарних норм (7,1 %). За виявлені порушення санітарного законодавства на посадових осіб накладено 3 штрафи, до усунення виявлених порушень припинено експлуатацію 3 об’єктів.
Постійно проводиться цілеспрямована санітарно-просвітня робота серед населення, у тому числі із застосуванням засобів масової інформації. З різних питань за січень 2008 року проведено 1707 виступів по радіо та 374 - по телебаченню, підготовлено та опубліковано 711 публікацій у пресі, у тому числі стосовно профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь - відповідно 241, 20 і 48; профілактики отруєнь грибами - 56, 2 і 2; по боротьбі з тютюнопалінням - 55, 14 і 30; з профілактики йодозалежних захворювань - 49, 4 і 18; щодо ситуації в місцях організованого відпочинку - 11, 6 і 2, стану пляжів - 0, 3 і 1; питного водопостачання - 38, 20 і 20. Проводяться семінари-наради з адміністрацією загальноосвітніх закладів щодо профілактики гострих кишкових захворювань, харчових отруєнь, отруєнь грибами та інших питань.