ЗМІ проти СНІДУ

img
За темпами поширення епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу Україна продовжує посідати одне з провідних місць у Східноєвропейському регіоні. Щоденно в країні реєструється 48 нових випадків ВІЛ-інфекції, 13 випадків СНІДу та 6 померлих від СНІДу. Усвідомлюючи критичність ситуації та можливість впливу на неї за допомогою інформування широких верств, в рамках Національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2004 - 2008 р.р. на замовлення Міністерства охорони здоров’я України у Києві відбулась міжнародна медіа-зустріч «ЗМІ проти СНІДу». Мета заходу - об’єднання зусиль українських та міжнародних мас-медіа у проведенні інформаційної кампанії, спрямованої на подолання критичної ситуації з ВІЛ/СНІДом в Україні, призупинення епідемії.
Далі пропонуємо витяги із виступів на згаданій вище зустрічі.

Василь Петренко, голова Комітету протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам МОЗ України.
На сьогодні епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу, на превеликий жаль, продовжує своє негативне поширення в Україні, створюючи як демографічні проблеми, так і суттєво впливаючи на економічні показники, цим самим створюючи загрозу національній безпеці України. Це пов’язано з тим, що вірус імунодефіциту вражає переважно працездатне населення ( віком від 19 до 45 років). Станом на 1 січня в Україні зареєстровано 122 тисячі ВІЛ-інфікованих. Але нещодавно була проведена оціночна місія під егідою ООН. Згідно цих підрахунків в Україні більше 400 тисяч ВІЛ-інфікованих осіб. Ми ж говоримо лише про ті випадки, які офіційно зареєстровані.
Поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні. З чим же воно пов’язане? Перш за все – це ризикована поведінка молоді, дорослих людей, але в першу чергу це пов’язано із вживанням наркотиків та з незахищеним сексом.
Загострення ситуації в Україні пов’язано із значною кількістю як соціально-економічних, так і медичних чинників. Серед них ми можемо визначити наступні:
- зниження загального рівня життя населення;
- наявність значної кількості хворих осіб, що перебувають у місцях позбавлення волі (ви знаєте, що їх зареєстровано більше 200 тисяч по Україні);
- недостатнє фінансування заходів профілактики та лікування;
- недостатня кількість кваліфікованих медичних кадрів;
- недостатній рівень впровадження замісної терапії для наркозалежних;
- також є проблема ВІЛ-асоційованого туберкульозу, оскільки це дві такі проблеми, при яких знижуються захисні сили організму – і СНІД, і туберкульоз – їх поєднання, на превеликий жаль, на сьогоднішній день також поширене.
Забезпечення стабілізації темпів поширення ВІЛ-інфекції вимагає від органів державної виконавчої влади всіх рівнів, органів самоврядування проведення чітко визначеної стратегії заходів, які охоплюють усі рівні профілактики.
Проблема надзвичайна, і сьогодні день ми можемо говорити про декілька варіантів розв’язання цих питань. Я зупинюся на двох варіантах.
Перший варіант розв’язання проблеми – це традиційний підхід – впровадження програм боротьби зі СНІДом, які базуються переважно на реалізації заходів виключно у медичній сфері, у сфері охорони здоров’я. Це не сприяє вирішенню проблем, тому що ВІЛ/СНІД значною мірою не є медичною проблемою. Це вимагає об’єднання зусиль не тільки медичних працівників, а й працівників соціальної сфери, юристів, психологів, освітян, і звичайно, що роль засобів масової інформації тут не є останньою.
Другий варіант – це іноваційний підхід, при якому враховуються досягнення країн, яким вдалося досягти позитивних результатів в області протидії ВІЛ/СНІДу. При цьому країни реалізували три ключових принципи координації. Перший – єдина національна стратегія і програма дій; друге – має бути єдиний координуючий національний рівень, і третє – це єдина національна система моніторингу і оцінки.
Єдина національна стратегія передбачає реалізацію комплексного підходу протидії епідемії, включаючи профілактику серед населення, роботу серед груп, що практикують ризиковану поведінку, надання лікування, догляду, підтримки. В контексті розвитку епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні важливо, щоб зусилля та ресурси концентрувалися саме на профілактиці ВІЛ/СНІДу в ризикованих групах, що є позитивним досвідом в інших країнах світу. Ефективна протидія поширення ВІЛ-інфекції на національному рівні передбачає інтеграцію відповідних стратегій, програм, діяльність законодавчої і судової гілок влади, а також координацію єдиним органом з великими повноваженнями у рамках єдиної стратегії. Таким координуючим органом є Національна рада протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу.
Проблеми, пов’язані з епідемією ВІЛ-інфекції, сьогодні вирішуються на найвищому державному рівні України. Звичайно, що Міністерство охорони здоров’я є лідером серед центральних органів виконавчої влади у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу - свідченням цього є і сьогоднішнє наше засідання, наш саміт, який був ініційований і започаткований саме ним. І ми сподіваємося, що це тільки початок і сподіваємося на подальшу спільну і плідну роботу з засобами масової інформації.
Ви розумієте, не можна сьогодні розглядати проблему ВІЛ/СНІДу як таку, що може когось обминути. Ми тут - дорослі, різного віку люди, і добре знаємо, які проблеми у наших дітей. Яким чином організоване їх дозвілля в школі, якою є наша співпраця з Міністерством освіти і т.д.
Ми усвідомлюємо, що первинна профілактика ВІЛ/СНІДу покладена саме на засоби масової інформації. І це не перебільшення, це досвід країн, які досягли значних успіхів саме із широким залученням ЗМІ.
Я сподіваюсь на нашу плідну співпрацю.

Володимир Жовтяк, голова Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ/СНІДом:
– Это очень важное для нас событие – встреча с представителями масс-медиа, на которой мы сегодня можем обсуждать проблемы ВИЧ/СПИДа, и решать, как эту информацию нужно доносить до каждого жителя нашей страны, чтобы она была ясной и понятной. И за это вам большая благодарность.
Я хочу поделиться нашим небольшим опытом работы со СМИ, а именно - проведения медиа-кампаний для привлечения общества к проблеме ВИЧ/СПИДа. Этот опыт мы наработали за семь лет, и он разный – как позитивный, так и негативный. Ведь именно вы, представители средств массовой информации, являетесь той силой, которая позволяет добиваться адекватных решений от нашего правительства, от наших чиновников. Тех решений, от которых зависят жизни сотен тысяч людей.

О нашем опыте. За последние полгода мы провели множество акций, круглых столов с целью привлечь внимание к ситуации, которая сложилась на сегодняшний день с эпидемией СПИДа в нашей стране. А мы идем к кризису.
В ноябре прошлого года состоялись пресс-конференции и публичные акции. Акцией „Коррупция=смерть” мы не допустили воплощения коррупционных схем в министерстве здравоохранения по закупке некачественных медицинских препаратов. На круглом столе „Ліки для українців: питання якості і корупції” мы впервые объединили усилия всех отраслей медицины, врачей и пациентов. Впервые в Украине вслух было сказано, что большинство лекарств, которые в прошлом году закупало министерство здравоохранения, для лечения не годятся.

Наша организация отстаивает интересы ВИЧ-позитивных людей. Мы, как и ранее, будем стараться помочь чиновникам выполнить их прямые обязательства любыми средствами, в том числе и с вашей помощью, уважаемые представители СМИ.
Пациентам необходимо доступное и качественное лечение, а лекарства, закупаемые МОЗ, должны соответствовать стандартам ВОЗ. Необходимо участие ВИЧ-позитивных людей в принятии государственных решений, относящихся к людям, живущим с ВИЧ.
Бюджет на противодействие эпидемии ВИЧ/СПИДа на 2008 год должен быть не менее 226 млн. грн. (как предлагало министерство здравоохранения), но на сегодняшний день бюджет в первом чтении принят в размере 106 млн. И мне бы хотелось увидеть тех людей, которые взяли и уменьшили в бюджете сумму на преодоление ВИЧ/СПИДа в Украине в то время, когда эпидемия растет.
Эпидемия ВИЧ/СПИДА в Украине вот-вот перейдет критический этап, и уже сегодня нужно объявлять по эпидемиологическим показателям чрезвычайное положение, катастрофу.
Мы достаточно профессиональны в работе с СМИ и готовы учиться новому вместе с вами, наша организация в целом открыта для сотрудничества, вы всегда можете рассчитывать на нашу экспертную помощь в подготовке материалов и масс-медиа кампаний.

Ірина Демченко, директор аналітичного центру «Соціоконсалтинг» навела дані соціологічних опитувань і, зокрема, відзначила:
– Я підтримую думку, яка сьогодні пролунала, – що ВІЛ/СНІД передусім не хвороба в класичному сенсі цього смислу. Вона відрізняється від інших хвороб, які людство знає як соціальні хвороби. Більш того, це соціальне явище. Відносно нове, але це соціальне явище. І воно виникає внаслідок ризикованої поведінки. Але спектр проблем навколо ВІЛ/СНІДу набагато більший. Це і наслідки епідемії, це і проблеми висвітлення цієї хвороби та багато ін. Саме тому вже понад 10 років соціологи і інші аналітики, соціальні працівники аналізують ситуацію з ВІЛ/СНІДом наряду з епідеміологами.
Оскільки в Україні донині епідемія мала концентрований характер, тобто вона здебільшого розвивалася і поширювалась саме в групах підвищеного ризику, соціологічне дослідження було спрямоване саме на ці категорії. Але завдяки замовленню МОЗ наш аналітичний центр за кошти Світового банку мав можливість у 2005-2006 роках провести велике дослідження громадської думки дорослого населення України про рівень поінформованості, про уявлення людей про саму проблему, про ставлення їх до ВІЛ-позитивних людей, про те, наскільки вони довіряють джерелам інформації стосовно ВІЛ/СНІДу.

"МВУ"