Нарада з питань поліпшення підготовки молодших медичних спеціалістів і бакалаврів медицини

img
 

Нарада з питань поліпшення підготовки молодших медичних спеціалістів і бакалаврів медицини окреслила кроки по забезпеченню розвитку медсестринства в Україні

 

В Ялті, в санаторії “Росія”, минулого тижня завершила роботу нарада директорів вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладів I-II рівнів акредитації з питань поліпшення підготовки молодших медичних спеціалістів і бакалаврів медицини, забезпечення розвитку (ступеневу) медсестринської освіти та розвитку медсестринства в Україні. Крім директорів училищ і коледжів, на нараду приїхали фахівці Департаменту кадрової політики, освіти і науки МОЗ України, співробітники центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, інші фахівці. У роботі взяли участь міністр охорони здоров'я України Василь Князевич, міністр охорони здоров'я АРК Сергій Донич, його заступник Аліна Грудніцкая.

Василь Князевич у вітальному слові підкреслив: “Медична сестра, фельдшер, акушерка – це по суті ті професії медиків, які супроводжують людину протягом всього її періоду життя: від народження до останнього подиху.

Саме тому, безумовно важливими для нас є:

- перш за все: якісна підготовка для потреб країни кваліфікованих молодших медичних спеціалістів, бакалаврів та магістрів сестринської справи;

- реалізація Концепції розвитку медсестринства в Україні;

- виконання заходів Концепції розвитку медичної освіти в Україні, куди увійшли системні питання ступеневої підготовки медичних сестер – від молодшого спеціаліста до магістра сестринської справи;

- реальне забезпечення випускників коледжів, училищ та медуніверситетів першим робочим місцем та ліквідація понад 14-тисячного кадрового дефіциту медичних сестер, що склався перш за все у первинній ланці та закладах охорони здоров’я на селі”.

Обговорювалось не лише питання покращення підготовки молодших медичних спеціалістів і бакалаврів медицини, але і проблеми профорієнтації школярів, їх психологічної налаштованості на роботу в медичних установах, підвищення престижу професії лікаря.

Учасники наради відзначали, що сьогодні в Україні йде реформування освіти, системи охорони здоров'я. Велика увага приділяється освіті медсестер на рівні світових стандартів. Їхній професійний рівень має кілька ступенів: молодший спеціаліст, бакалавр, розпочинається підготовка магістрів, які стануть організаторами, менеджерами охорони здоров'я. Від того, які щаблі навчання пройшла медсестра, буде залежати і її посада, аж до заступника головного лікаря по своїй службі.

“Ми справді пишаємося нашими досягненнями в системі навчання, - говорить Інна Губенко, директор Черкаського базового медичного коледжу, - не всі країни пострадянського простору можуть похвалитися подібними успіхами. Однак багато питань не вирішено, наприклад, про прийом на навчання пільгових категорій абітурієнтів, про диференційовану оплату праці медсестер, про створення медсестринських стаціонарів, організації хоспісів в кожному регіоні та підготовки кадрів для них... На жаль, багато кваліфікованих фахівців сьогодні їдуть з країни: навіть у сусідній Росії зарплатня медсестер в 5-7 разів вище, в порівнянні з нашими “чистими” 700 гривнями. Треба зупинити відтік професіоналів, збільшити їх зарплату і підняти престиж професії. Звичайно, вирішувати фінансові питання ми не вправі, але піднімати їх потрібно, адже під лежачий камінь вода не тече... ”.

Складна ситуація із захворюваністю і смертністю в Україні, вважає Міністр, нагально вимагає розробки та впровадження системи формулярної медицини та національних протоколів лікування. Це розглядається як організаційно-методичний крок до запровадження страхової медицини. Про це багато говорилось на з’їзді фахівців соціальної медицини та нараді головних лікарів, які були раніше проведені МОЗ України.

На жаль, визнають фахівці, в цій роботі допущено чимало помилок і формалізму, адже існуючі накази МОЗ України з цього приводу до нинішнього часу просто не виконувались.

Вже нині Департаментом якості медичної допомоги створені декілька робочих груп, що розробили методологію створення національних протоколів на засадах Доказової медицини.

Необхідно створювати нову нормативно-правову платформу по реформуванню галузі, яка за сімнадцять років незалежності так і не дочекалась запровадження страхової медицини і реальної багатоканальності фінансування.

У поточному році МОЗ почало інтенсивну роботу по створенню сучасних правових засад функціонування охорони здоров’я.

Провідними фахівцями галузі за активної участі областей розроблено низку програмних документів, якими визначено перспективні шляхи розвитку системи охорони здоров’я.

Основними з них є:

- проекти законів України “Про Загальнодержавну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року”, “Про Загальнодержавну програму розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2011 року”, “Про Загальнодержавну програму імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2008 – 2015 роки”, “Про Загальнодержавну програму “Здорове дитинство” на 2008 – 2018 роки”;

- проекти постанов Кабінету Міністрів України “Про затвердження Державної програми “Цукровий діабет та нецукровий діабет” на період до 2013 року”, “Про затвердження Державної програми "Трансплантація" на 2008 – 2012 роки”.

Реалізація визначених пріоритетів галузі передбачає розробку та першочергове подання на розгляд Уряду наступних проектів актів законодавства:

- проект Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування”;

- проект Закону України “Про Загальнодержавну програму розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2011 року”;

- проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження положення про Університетську лікарню”;

- проект розпорядження Кабінету Міністрів України “Про затвердження концепції Загальнодержавної програми “Сільський лікар”.

На нараді відзначалось, що створена за сприяння Міністерства охорони здоров'я України, Асоціація медичних сестер України, яка об‘єднує понад 120 тисяч медичних сестер, повинна активно долучитись до процесу створення нормативно-правової бази галузі нової національної системи охорони здоров’я.


Прес-служба МОЗ України

<!-- after -->