У Донецькій області відбувається реорганізація закладів психіатричного профілю

img

У зв'язку із загостренням ситуації навколо реорганізації мережі лікувально-профілактичних закладів психіатричного профілю, а саме міської психіатричної лікарні № 1 м. Донецька 2 жовтня 2008 року відбулася прес-конференція, на якій висвітлювався широкий спектр питань стосовно реформування галузі психіатрії. Захід відбувся за участю заступника голови Донецької облдержадміністрації Олени Петряєвої, начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Олександра Аніщенко, а також провідних спеціалістів у галузі психіатрії, серед яких головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю "психіатрія" Ірина Пінчук, виконавчий секретар Асоціації психіатрів Семен Глузман та президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів споживачів психіатричної допомоги "ЮЗЕР" Руслан Імерелі.

В 1990-2007 pp. в області у психіатричних лікарнях скорочено 3675 ліжок, або 48,5% ліжкового фонду. (В Україні за цей період скорочено 25826 ліжок (37% ліжкового фонду).

Основними причинами скорочення ліжкового фонду психіатричної служби Донецької області заступник голови облдержадміністрації Олена Петряєва називає зменшення протягом останніх 17 років населення області, появу на фармацевтичному ринку нових препаратів для лікування психіатричних розладів, у результаті чого скасовується необхідність підбору препаратів пацієнтам в умовах стаціонару, що дозволяє їх призначати в амбулаторних умовах. Також зазначила Олена Петряєва, що підвищується контроль за показниками діяльності психіатричних стаціонарів: середнє число днів роботи психіатричного ліжка, строки перебування в стаціонарі, оберт ліжка. "Ми провели моніторинг і зробили висновок, що значна кількість ліжкових місць використовується неефективно та не за призначенням", - наголосила Олена Петряєва.

За словами начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Олександра Аніщенка, реорганізація допоможе поліпшити якість надання послуг та збільшить фінансування амбулаторної служби. "Пацієнти виграють у цьому плані, адже тепер на одне ліжко припадатиме не 3,6 м, а цілих 5м". Олександр Аніщенко наголосив на тому, що у стаціонарі мають лікуватися лише ті пацієнти, які цього дійсно потребують і їхнє перебування у лікарні має бути комфортним. "За рахунок скорочення  ліжкових місць ми зможемо збільшити суму на харчування та медикаменти, збільшити пільгову рецептуру", - зазначив Олександр Аніщенко.

З таким ствердженням погоджується і виконавчий секретар Асоціації психіатрів Семен Глузман: "Якщо ми будемо тримати їх у стінах зачинених закладів, замість того аби перевести в амбулаторні умови, це варварство. Ми розпочали скорочення койок не заради того, аби виселити хворих людей на вулицю, а заради їх же блага". Семен Глузман запевнив присутніх у тому, що на сьогоднііснують такі медикаменти, що дозволять хворим людям повернутися до родини і звичного способу життя.

Довідково:

У 2007 році оптимізація ліжкового фонду психіатричної служби дозволила перерозподілити кошти із стаціонарної ланки в амбулаторну та збільшити в три рази до 2660,0 тис. грн. (8,5 грн. в місяць на одного пацієнта) асигнування на забезпечення медикаментами пільгової категорії пацієнтів. Проте навіть таке збільшення коштів у 2007 році склало тільки 22% від загальної потреби. В 2007 році скорочено 240 ліжок, в тому числі 40 в обласній психіатричній лікарні м. Жданівки, по 60 ліжок в обласній психіатричній лікарні м. Слов'янська та міській психіатричній лікарні №1 м. Донецька, 20 ліжок в міській психіатричній лікарні м. Горлівки, 30 ліжок в міській психіатричній лікарні м. Костянтинівки, 30 ліжок в міській психіатричній лікарні м. Маріуполя.

Оптимізація стаціонарних ліжок в 2008 році дозволила збільшити асигнування для забезпечення медикаментами пільгової категорії пацієнтів до 4166,0 тис. грн. (на 56,6% в порівнянні з 2007 роком), що складає 35% від потреби (13,4 грн. в місяць на одного пацієнта).

В 2008 році скорочено 85 ліжок, в тому числі 15 в обласній психіатричній лікарні м. Жданівки, 50 ліжок в міській психіатричній лікарні м. Костянтинівки, 20 ліжок в міській психіатричній лікарні м. Єнакієве. До оптимізації ліжкового фонду психіатричної служби залучаються всі психіатричні лікувально-профілактичні заклади області. Необхідність проведення цих заходів обумовлена процесом активного переусвідомлення пріоритетів в галузі психічного здоров'я. КЛПУ „Міська психіатрична лікарня №1 м. Донецьк" (далі - МПЛ № 1 м. Донецьк) надає спеціалізовану психіатричну допомогу дорослому населенню 4-х районів м. Донецьк чисельністю 385644 чол. У своєї структурі має: позалікарняну службу (диспансерне відділення на 27 відвідувань у зміну, відділення денного стаціонару на 100 місць) і стаціонарну службу на 350 загальнопсихіатричних ліжок.

За даними 6 місяців 2008 року у лікарні працюють 27 лікарів, у тому числі 22 лікаря-психіатра, 1 психолог, 1 медична сестра соціальної допомоги, 111 чол. -середнього медичного персоналу, 200 чол. іншого персоналу.

Основні показники діяльності стаціонару за 6 місяців 2008 році майже не відрізняються від середньообласних:

- середнє число днів роботи психіатричного ліжка - 188,7 (по області - 182,2);

- середня тривалість перебування в стаціонарі пацієнтів - 45,6 днів (по області - 44,0);

-оберт ліжка - 4,1 (по області - 4,1);

-рівень регоспіталізації пацієнтів - 5,3% (по області - 5,9%);

-показник летальності - 1,0% (по області - 0,7%).

Скорочення 40 ліжок з 01 січня 2009 року не завдасть шкоди роботи закладу та покращить якість надання психіатричної допомоги населенню, що обслуговується, а саме:

1. Підвищиться укомплектованість фізичними особами затверджених штатних посад з 78% до 93%.

2. Збільшиться площа на одного пацієнта з 3,6 м.кв. до 5 м.кв. (санітарні норми - 7м.кв.).

3. Перерозподілені кошти із стаціонарної ланки в амбулаторну дозволять збільшити асигнування на забезпечення медикаментами пільгової категорії пацієнтів:

•Зменшиться рівень госпіталізації та регоспіталізації до стаціонару;

•Збільшиться можливість виконувати клінічні протоколи, затверджені МОЗ України при наданні психіатричної допомоги.

Ніхто із співробітників закладу не буде звільнений (із-за низької укомплектованості), підвищиться якість надання психіатричної допомоги. На час перевірки 20.09.2008 в міській психіатричній лікарні №1 м. Донецька на 350 ліжках (зареєстровано 351 пацієнт) знаходиться 325 хворих, з них 41 пацієнт потребує переводу до психоневрологічних будинків-інтернатів.

Прес-служба МОЗ України