Перший крок до європейських стандартів життя людей з діабетом

img
Перший крок до європейських стандартів життя людей з діабетомКомпанія Санофі-Авентіс презентує програму «Діабет. Допоможемо разом», метою якої є покращення якості життя людей з діабетом.  Поєднучи європейський досвід медичного обслуговування та стандарти соціальної відповідальністі ЄС, у партнерстві з Асоціацією дитячих ендокринологів України, кафедрою діабетології НМАПО ім П.Л. Шупика та Української Діабетичної Федерацією, компанія санофі-авентіс започаткувала проект «Школи самоконтролю цукрового діабету», метою якого є створення стандартизованої системи навчання хворих на цукровий діабет в Україні.
Підтримання активної життєвої позиції хворого на цукровий діабет є однією із найважливіших завдань медичної галузі сьогодення. Адже «хвороба XXI століття» набирає обертів у всьому світі, і Україна теж не стала виключенням. Так, за інформацією МОЗ України, станом на 1 січня 2009 р. в Україні зареєстровано більше мільйона хворих на цукровий діабет, що складає 2,4 відсотка чисельності населення, а кількість людей з недіагностованою патологією перевищує офіційну статистику у 3 - 4 рази. Останніми роками невпинно збільшується   кількість  хворих дітей, особливо віком до п'яти років, які потребують лікування препаратами інсуліну (1).
Як зазначає Жан-Поль Шоєр, генеральний директор санофі-авентіс в Україні: «Школи самоконтролю - це один із ключових проектів нашої програми «Діабет. Допоможемо разом». Наша стратегічна мета - аби люди з діабетом могли жити повноцінним життям. Ми хочемо, щоб вони щодня отримували задоволення від того, що не потрібно змінювати звичайний спосіб життя в залежності від лікування.
Самоконтроль - важлива складова діалогу між пацієнтом та лікарем, без якої будь-яке лікування втрачатиме свою ефективність. Саме тому ми надаємо людям з діабетом ефективний інструментарій, який дозволить їм самостійно регулювати харчування, фізичні навантаження тощо, а значить - ефективно контролювати захворювання і тим самим значно покращувати якість свого життя».
У свою чергу, Наталія Зелінська, Головний дитячий ендокринолог МОЗ України, президент Асоціації дитячих ендокринологів України підкреслила важливість Школи саме для маленьких пацієнтів. «Цей проект покликаний забезпечити необхідними знаннями людей з цукровим діабетом, адже більше 50% успіху лікування залежить від способу життя пацієнта, його режиму харчування тощо. Особливо це важливо для дітей. Саме у дитинстві ми формуємо звички, які залишаються з нами на все життя. Отримавши певні навички того, як організувати своє життя, людина з діабетом не матиме жодних перешкод у виборі професії, спілкуванні тощо.
Дуже важливо, щоб навчання в Школах самоконтролю було уніфікованим, щоб люди з діабетом по всій Україні мали однаковий доступ до необхідної їм інформації - до цього ми і прагнемо», зазначила Наталія Зелінська.
19-20 березня 2010 року пройшов перший етап проекту «Школи самоконтролю цукрового діабету» - навчання лікарів-ендокринологів, психологів та медичних сестер, а також надання їм всіх необхідних методичних матеріалів.   Крім того, санофі-авентіс забезпечує кожну Школу самоконтролю персональним комп'ютером задля більш ефективної організації навчального процесу.
Планується почати роботу в декількох регіонах, а згодом, оцінивши перші результати, розповсюдити цей проект на всю Україну, як це передбачено державною програмою «Цукровий діабет».
Школи для дорослих відбудуться у 11 містах України - Київ, Дніпропетровськ, Харків, Одеса, Львів, Макіївка, Суми, Запоріжжя, Вінниця, Севастополь, Сімферополь. Протягом року у них будуть навчатися 1080 пацієнтів. Навчання у Школі складатиметься з освоєння 4 модулів та триватиме 1 місяць.
Школи для дітей відкриваються у 5 містах України - Київ, Дніпропетровськ, Харків, Одеса, Львів. 60 дітей будуть навчатися у школах протягом цього року. Структура викладання також складається із модулів і триває 1 місяць. Влітку, завдяки санофі-авентіс, учні дитячих Шкіл самоконтролю отримають можливість відпочити та оздоровитись у санаторіях м. Миргорода. А вже восени буде підбито перші підсумки проекту та, за необхідності, скореговано навчальну програму. Лікарі-ендокринологи зможуть пересвідчитись, як вплинуло навчання у Школах на їхніх пацієнтів: чи змінився глікемічний профіль, чи зменшились/збільшились дози інсуліну, чи не розвинулись ускладнення.
Створення «Шкіл самоконтролю цукрового діабету» є першим проектом програми «Діабет. Допоможемо разом», яка триватиме в Україні протягом всього року і включатиме в себе низку проектів, спрямованих на покращення якості життя людей, хворих на цукровий діабет.
Санофі-авентіс планує й надалі здійснювати підтримку людей з діабетом, аби надати їм можливість жити повноцінним та яскравим життям, в якому не потрібно буде відмовлятись від улюблених речей заради лікування.

Про групу санофі-авентіс

Санофі-авентіс є одним з лідерів фармацевтичної індустрії в світі та фармацевтичною корпорацією №1 у Європі. Будучи дослідницькою організацією світового рівня, санофі-авентіс займає лідируючі позиції у провідних терапевтичних сферах, а саме: лікування серцево-судинних та онкологічних захворювань, тромбозу, діабету, захворювань центральної нервової системи, а також у виробництві вакцин. Санофі-авентіс зареєстрована на паризькій (EURONEXT PARIS: SAN) та нью-йоркській (NYSE: SNY) біржах.
Контакти для отримання інформації:
Людмила Бабич, Менеджер з корпоративних комунікацій
Тел: + 38 044 354 20 00
E-mail: lyudmyla.babych@sanofi-aventis.com


1) Постанова КМУ "Про затвердження Державної цільової програми "Цукровий діабет" на 2009-2013 роки"