28 липня – загальнонаціональна акція до Всесвітнього дня боротьби з гепатитами

img

28 липня –  загальнонаціональна акція до Всесвітнього дня боротьби з гепатитами28 липня з 15:00 до 18:00 в Києві (на Контрактовій площі, у сквері біля пам'ятника Сагайдачному) та в усіх регіонах України відбудеться загальнонаціональна інформаційно-профілактична акція до Всесвітнього дня боротьби з гепатитами. Акцію підтримує Міжнародний фонд “Відродження”.

Головна мета акції – висунути вимоги до української влади стосовно:

  • оприлюднення достовірної статистичної інформації щодо поширення гепатиту С та визнання епідемії вірусного гепатиту С у країні;
  • затвердження Національної програми з протидії поширенню вірусних гепатитів;
  • розробки та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам;
  • забезпечення державних закупівель якісних і безпечних ліків;
  • зниження ціни на ліки щонайменше на 50%.

 

Під час акції всі охочі зможуть безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатит С, а також одержати практичні рекомендації щодо профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів, підписати звернення до Прем’єр-міністра України з вимогою затвердити державну цільову соціальну програму, забезпечити відповідне бюджетне фінансування, а також ужити заходів для зменшення цін на лікарські засоби.

Також усі охочі зможуть узяти участь у флешмобі “Нічого не бачу, нічого не чую, нічого не говорю”, який матиме на меті встановлення світового рекорду Гінеса з привернення уваги громадськості до світової епідемії вірусних гепатитів. У сквері працюватиме “Жива бібліотека” людей, що живуть із гепатитом С: з ними можна буде поспілкуватися та поділитися досвідом.

“Гепатит С – це наступна епідемія, яка через кілька років може стати більш серйозною проблемою, ніж ВІЛ/СНІД”, – застерігає Всесвітня організація охорони здоров'я. У світі близько 350 млн. людей інфіковано гепатитом B і близько 140 млн. – гепатитом С.

Україна за темпами поширення вірусних гепатитів посідає перше місце в Європі. За розрахунковими даними, в Україні понад 1 млн. людей інфіковано вірусами гепатиту B і близько 1,2 млн. – вірусами гепатиту С. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При цьому більшість людей не знають про те, що інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини, та переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Внаслідок обмеженої конкуренції (право на виробництво препаратів для лікування гепатитів мають лише дві фармацевтичні компанії), вартість курсу лікування дуже висока – понад $20 тис.

Міжнародний фонд “Відродження”