У Кривому Розі захворюваність на туберкульоз знизилась на 7,6%

img

У Кривому Розі захворюваність на туберкульоз знизилась на 7,6%У Кривому Розі у рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що реалізується Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», відбувся круглий стіл «Туберкульоз виліковний». У заході взяли участь медики, громадські активісти, представники благодійних організацій та засобів масової інформації.
Учасники круглого столу обговорили найбільш актуальні питання функціонування фтизіатричної служби у Кривому Розі, а також визначили напрямки подальшої спільної роботи щодо лікування і профілактики туберкульозу.

«За останні роки у Кривому Розі вдалося стабілізувати епідеміологічну ситуацію щодо захворюваності на туберкульоз. Важливим напрямком роботи фтизіатричної служби є своєчасна діагностика та лікування пацієнтів під пильним наглядом медиків.  У Кривому Розі для цього створені всі необхідні умови: медичні заклади оснащені флюорографічними апаратами та цифровими флюорографами, для проведення профілактичних оглядів закуплено флюорографічну плівку, у віддалені райони згідно з графіком виїжджає флюоромобіль, завдяки чому своєчасно виконується план профілактичних оглядів населення. Крім того, з метою ранньої діагностики туберкульозу в амбулаторіях міста працюють 23 пункти забору мокрот, які обладнанні необхідною медичною апаратурою та витратними матеріалами. Профілактичні заходи дозволили зменшити темп розвитку хвороби в місті, завдяки чому захворюваність на туберкульоз у Кривому Розі знизилась на 7,6%», - сказала головний координатор управління охорони здоров’я з питань фтизіатрії Криворізької міської ради Тетяна Борачук.

Як зазначила Тетяна Борачук, за перше півріччя 2012 року у Кривому Розі знизилась захворюваність на всі форми активного туберкульозу та зменшилась кількість задавнених випадків серед вперше виявлених хворих.

У Кривому Розі захворюваність на туберкульоз знизилась на 7,6%«За підтримки губернатора Олександра Вілкула у Кривому Розі після капітального ремонту було відкрито клініко-діагностичну лабораторію, що дозволило зробити тубдіагностику більш оперативною. Наразі Криворізький протитуберкульозний диспансер №2 забезпечений усім необхідним – лише за перші шість місяців 2012 року фінансування закладу склало 17 млн грн з обласного бюджету. Завдяки цьому у тубдиспансері створені необхідні умови для якісного лікування: розподілені потоки пацієнтів з метою запобігання інфікування, виділені ліжка для пацієнтів з малими формами туберкульозу, закуплені нові бактерицидні опромінювачі, усі медпрацівники забезпечені масками респіраторного типу з вугільним фільтром, а пацієнти – марлевими пов’язками, які щоденно замінюються та утилізують після використання. Крім того, покращилась забезпеченість закладу медичними кадрами: прийнято на роботу 5 молодих спеціалістів-фтизіатрів та психолога», - сказав головний лікар Криворізького протитуберкульозного диспансеру   № 2 Дмитро Севенко.
Крім мережі протитуберкульозних медичних закладів, у Кривому Розі функціонують Дитячий кістково-туберкульозний санаторій, Дитячий туберкульозний санаторій №1, Христофорівський протитуберкульозний санаторій для дорослих.

«Ефективність оздоровлення дітей у Дитячому кістково-туберкульозному санаторії, куди приїжджають діти з усієї області, складає 98%. У закладі оздоровлюються діти без відриву від навчання, у санаторії створена потужна база     фізіотерапевтичних заходів, діти проходять курси лікувальної фізкультури, механотерапії, гідромасажу та аромотерапії», - сказала головний лікар Дитячого кістково-туберкульозного санаторію Наталя Акіншева.

У Кривому Розі захворюваність на туберкульоз знизилась на 7,6%Протитуберкульозні медичні заклади Кривого Рогу плідно співпрацюють з громадськими організаціями та благодійними фондами. Так фтизіатрична служба отримує допомогу від  Центру комплексної допомоги людям, які живуть з ВІЛ «Турбота», від Криворізького міського відділення благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ». За кошти цих організацій придбане оснащення для диспансерних відділень, надані 120 продовольчих наборів пацієнтам на суму 10,7 тис грн. Крім того, вже кілька років ведеться спільна робота з благодійним фондом "Громадське здоров'я", контрольоване лікування немобільних пацієнтів забезпечують патронажні сестри Товариства Червоного Хреста.  
«Плідна співпраця обласної влади та громадських організацій – запорука успішної роботи щодо профілактики та лікування туберкульозу. Туберкульоз – це виліковна хвороба, тому ми намагаємося донести якомога більше інформації про це захворювання та особливості його поширення. Сьогодні на Дніпропетровщині до обговорень активно долучаються як громадські активісти, так і представники влади», - сказала координатор програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» Єлизавета Воротилова.

Довідка: У Дніпропетровській області функціонують 6 протитуберкульозних диспансерів, 1 протитуберкульозна лікарня, 5 спеціалізованих протитуберкульозних відділень, 5 протитуберкульозних санаторіїв для лікування дітей і 2 – для лікування дорослих. Всі заклади з 1 січня 2012 року фінансуються з обласного бюджету.
Завдяки збільшенню фінансування фтизіатричної галузі регіону у 2010-2012 роках проведено реконструкцію, капітальні та поточні ремонти у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях. У 2010 році після проведеного ремонту відкрито відділення для лікування хворих тяжкої (мультирезистентної) форми туберкульозу у Дніпропетровському обласному комунальному клінічному лікувально-профілактичному об’єднанні (ДОККЛПО) «Фтизіатрія» на 40 ліжок. Після проведення капітального ремонту також відкрито клініко-діагностичну лабораторію у Криворізькому протитуберкульозному диспансері №2.

За підтримки губернатора Олександра Вілкула придбано сучасний флюорограф та пересувний рентгенологічний апарат для обласної клінічної лікарні ім. І.І.Мечникова та ДОККЛПО «Фтизіатрія» на загальну суму 616 тис грн. Лабораторії протитуберкульозних закладів області оснащені центрифугами для лабораторних досліджень.
Крім того, у ДОККЛПО «Фтизіатрія» та Дніпродзержинському протитуберкульозному диспансері введено в дію найсучасніші апарати по повному знешкодженню медичних витратних матеріалів, що застосовуються для лікування інфікованих хворих – піролізні інсенератори.

Щороку проводяться місячники боротьби з туберкульозом, активно використовується пересувний флюорограф, завдяки якому жителі віддалених районів можуть пройти безкоштовне обстеження, організуються гарячі обіди для незахищених верств населення.

Створення ефективної системи роботи фтизіатричної служби дає результати – у Дніпропетровській області на чверть зменшено захворюваність на туберкульоз серед підлітків.