Відлуння Чорнобилю…

img

Відлуння Чорнобилю…Аварія  на Чорнобильській АЕС, за оцінками фахівців, не просто глобальна радіаційно-ядерна аварія, а катастрофа світового масштабу з тяжкими наслідками.  З 1957 року до цих пір зареєстровано 4 глобальні аварії, в т.ч. на АЕС Фукусіма-1.

Чорнобильсьська є наймасштабнішою з них, хоча тоді було пошкоджено один реактор, а на Фукусімській АЕС – чотири. А ще, на думку ряду вчених, Чорнобиль – це триста Хіросім…

Ріст захворювань і генетичних порушень розглядається і як наслідок латентного ефекту вибуху. Красномовним є також зменшення кількості зареєстрованих «чорнобильців» в області після аварії (12 тис.чол.) на четверть (наразі до 8 тис.чол.). В той же час результати останньої диспансеризації лише міста Одеси (на обліку 1541 постраждалий, з яких 98,2% охоплено диспансеризацією, коли по Україні – 94,99%)) свідчать про серйозне ставлення медичних працівників до профілактичної та лікувальної справи. Виявлено різну патологію майже у кожного. 208 осіб минулого року пройшли безкоштовне стаціонарне лікування  в обласному медичному центрі, іншим призначено лікування за місцем проживання (з медикаментозним забезпеченням зі знижками у визначених аптечних закладах).

В той же час кожна людина з різних причин має в своєму організмі певну кількість радіонуклідів, які її опромінюють. Опромінення відбувається двома способами: радіоактивні речовини можуть знаходитись поза організмом і опромінювати його ззовні, або ж перебувати в повітрі, яким дихає людина, в їжі, чи у воді, потрапити в організм і опромінювати його зсередини.

В результаті опромінення виникають різні пошкодження на клітинному рівні.Частина пошкоджених клітин через деякий час відновлюється, та процент ушкоджених залишається і вони викликають патологічний процес, який проявляється тією чи іншою хворобою.

Ці наслідки неминучі і наше завдання – звести їх до мінімуму. Важливо не допустити  подальшого накопичення радіонуклідів, які можуть потрапити до організму людини разом з харчовими продуктами і водою та вдиханням повітря з природним радіонуклідом радоном-222.

Здорове харчування має першочергове значення як за якістю продуктів, так і їх кількістю і збалансованістю, щоб мати хороший імунітет. Для людини з сильним імунітетом  наявність у їжі токсичних та радіоактивних речовин здоров’ю не загрожує, бо у неї вони виводяться практично без шкоди для організму. Але чим слабкіший імунітет, тим важчими є наслідки (аж до онкології та смерті).

Про здорове харчування існує дуже багато різноманітної літератури. Важливо вибирати доброякісні продукти харчування.

Коли ми не впевнені, який придбали до свого столу продукт: радіаційно забруднений, чи чистий, краще проявити обережність і не вживати його, щоб уберегтися від зайвого дозового та токсичного навантаження.

Чи можна в домашніх умовах знизити радіаційне забруднення продуктів харчування? Звичайно, за допомогою досить простих прийомів можна суттєво знизити вміст радіонуклідів під час приготування їжі.

Із забрудненого молока можна приготувати вершки, сметану, масло, сир, рівень забруднення яких буде у 6–10 разів нижчий, ніж молока. При цьому не можна вживати у їжу сироватку, в якій і зосереджується 85–90% радіонуклідів.

Науковці стверджують, що при переробці молока на вершки залишається не більше 9 %  цезію і 5 % стронцію, в сирах – 21 % цезію та 27 % стронцію, в твердих сирах 10 % цезію і 45 % стронцію, у вершковому маслі біля 2 % цезію і сліди стронцію від його вмісту в молоці.

Знизити кількість радіонуклідів у м'ясі можна, вимочуючи його у розчині солі дві години або в холодній воді, порізавши на шматочки, відварюючи на вогні 10 хв. і зливаючи перший відвар. При смаженні м'яса вміст радіонуклідів не зменшується, тому спочатку краще м'ясо відварити чи вимочити, а вже потім смажити.

Перед миттям деяких овочів необхідно видаляти верхнє більш забруднене листя (капуста, цибуля ріпчаста та інші). Перед вживанням овочів (в першу чергу коренеплодів) їх слід ретельно мити двічі: перед очищенням від шкірки й після того (для профілактики забруднення радіонуклідами ззовні). Овочі бажано відварювати у воді 10 хв., що знизить вміст цезію в них на 60–80%., перший відвар зливати і продовжувати варку у новій порції води.

Миття і тушкування квасолі (10 хв. при температурі 96°С і видаленні першого відвару) сприяє зменшенню кількості стронцію на 56 %. При очищенні помідорів від шкірки після занурення у гарячу воду (90°С на 3 хв.) вміст того ж радіоізотопу зменшується до 39 %. Стерилізація стручкової квасолі в домашніх умовах зумовлює зниження стронцію до 50 % . Миття зелені і салатів 2 %-ним розчином лимонної кислоти чи оцту зменшує кількість цезію на 57 % і стронцію на 19 %.

Квашення, маринування, соління овочів зменшує їх забруднення до 15–20%.

При ймовірності масового забруднення харчових продуктів потрібно надавати перевагу відварним м’ясним та рибним стравам, а також стравам, приготовленим на пару за рекомендованими вище технологіями.

Для дітей і ослаблених людей важливо вживати м'ясо з найменшим рівнем накопичення радіонуклідів. Накопичення радіоцезію в окремих органах тварин зменшується в такому порядку: нирки, печінка, м'язи, мозок. Радіостронцій зосереджується у кістках, тому кісткові відвари з неперевіреного продукту вживати не слід.

Щоб радіонукліди не потрапили з питною водою, проводиться систематичний радіаційний контроль джерел питного водопостачання їх власниками.

 

 Зайченко Л.Р., заввідділу радіаційної гігієни Одеської облСЕС