У Києві відкрилася 20-а ювілейна виставка «Охорона здоров'я 2011»

img

МОЗ: науковий потенціал України дозволяє робити ставку на вітчизняне виробництво

У вівторок, 11 жовтня, в Києві відкрилася найбільша міжнародна виставка медичної галузі Україна - 20-та Ювілейна міжнародна виставка «Охорона здоров'я 2011».

Понад 250 компаній з 26 країн світу презентували інноваційні продукти, передове устаткування та сучасні технології лікування. Українську медицину на виставці цього року представляють більше 180 компаній, 63 з них - виробники техніки і товарів медичного призначення. Особливий акцент зроблено на презентації сучасного обладнання для діагностики та терапії - від УЗД-комплексів та компактних рентген-апаратів до комп'ютерних томографів і «інкубаторів» для неонатологів. На відкритому майданчику перед павільйоном представлена ​​експозиція «Мобільна медицина» - кілька видів реанімобілів з повною оснасткою, апаратами для реанімації та екстрених станів, мобільний томограф в трейлері та ін.

Виставка «Охорона здоров'я» в павільйоні № 3 МВЦ (Київ, Броварський проспект, 15) працює до 14 жовтня.

 

Коментарі: Ставка на вітчизняного виробника та партнерство з закордонними

Вітчизняні медичні розробки, представлені на виставці, мало чим відрізняються від новітніх зарубіжних, підкреслив головний вчений секретар Академії медичних наук України Володимир Міхньов.

З ним також згоден заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов: «Стратегія Міністерства охорони здоров'я України спрямована на використання медичного обладнання вітчизняного виробника. З того, що вдалося побачити на виставці, науковий потенціал України дозволяє вже робити ставку на вітчизняне виробництво. Зокрема, скринінгові апарати, що дозволяють на ранній стадії виявляти онкологічні захворювання, відповідають найсучаснішим світовим аналогам. Крім того, сервісне обслуговування техніки, виробленої в Україну, на порядок дешевше», - зазначив Толстанов.

Прогрес виставки та її учасників очевидний, заявив на відкритті Олександр Опельханц, генеральний представник компанії KLS ​​Martin Group в Україні, представник Союзу німецьких виробників медичної продукції. На його думку, зміни в політиці централізованих закупівель в Україні збільшили привабливість ринку для німецьких компаній: «Торгівля стає взаємовигідною, тільки якщо це відносини між рівноправними партнерами».

«Протягом двадцяти років виставка «Охорона здоров'я» утримує лідерські позиції, в першу чергу, завдяки своїм учасникам. Ми з радістю спостерігаємо зростання представлених технологій, підвищення рівня досягнень українських та закордонних компаній, які представляють в експозиції найсучасніші рішення, продукти та обладнання», - підкреслила директор виставки «Охорона здоров'я 2011» Тамара Знайко.

 

Головні теми та актуальні дискусії

У рамках наукової програми першого дня виставки відбулася розширена нарада Асоціації радіологів України та головних спеціалістів з ультразвукової, радіонуклідної, рентгенодіагностиці та променевої терапії «Актуальні питання забезпечення якості радіологічних досліджень». Виступаючі торкнулися багатьох питань, у тому числі оновлення радіологічного устаткування в медичних установах країни, ролі радіології та рентгенодіагностики у підвищенні якості медичного обслуговування українців, експлуатації та підготовки кадрів. Серед доповідачів - головний позаштатний спеціаліст МОЗ України - координатор напрямку спеціальностей «Радіологія» Михайло Ткаченко, президент Асоціації радіологів України Володимир Медведєв, президент Української асоціації фахівців з рентгенодіагностики, комп'ютерної та магнітно-резонансної томографії Володимир Рогожин, керівник Центру рентгенівських технологій АРУ Сергій Мірошниченко та інші.

Великий інтерес у відвідувачів виставки викликала спеціалізована конференція «Приватна медицина в Україні 2011», організаторами якої стали компанія «МОРІОН», Агентство медичного маркетингу та ДП «Прем'єр Експо». Доповідачі, серед яких були керівники провідних приватних клінік Україні та Польщі, розглянули питання розвитку ринку медичних послуг в Україні та за кордоном, підвищення стандартів лікування, партнерства та конкуренції між державною і приватною медициною. Серед порушених тем були також питання ціноутворення, страхової медицини, залучення інвестицій, маркетингу та управління кадрами. У дискусії брали участь лідери ринку приватної медицини - представники клінік «Борис», «Синево», «Медиком», «Добробут», «Оберіг», «Гарвіс», юридичних, страхових компаній, банків, а також державних установ - департаменту контролю якості медичних послуг Міністерства охорони здоров'я, Державного центру телемедицини, Національного інституту раку та ін.

Компанія «ВД «Заславський» провела науково-практичний форум «Правові питання медичної діяльності», на тему відносин клініка-пацієнт в правовому полі та розв’язання юридичних конфліктів, питання введення паспорта здоров'я, відповідальності громадян за власне здоров'я, розгляд «медичних» справ судами та дотримання лікарської таємниці.

 

Наукова програма: попереду - найцікавіше

 12 та 13 жовтня на виставці відбудеться перший міжнародний конгрес «Профілактика. Антиейджинг. Україна», організований Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини» спільно з «Прем'єр Експо». Серед доповідачів конгресу - найтитулованіші медики Україна та зарубіжжя. Усі аспекти антиейджингу як нової філософії сучасної медицини протягом двох днів будуть обговорювати кращі кардіологи, невропатологи, гінекологи, ендокринологи, психотерапевти, дієтологи, фармацевти, фахівці з профілактичної, спортивної, реабілітаційної, естетичної медицини. Майстер-класи, круглі столи, відкриті дискусії, презентація книги «121 порада, як прожити 121 рік ... і довше» - це дуже короткий перелік того, чим будуть заповнені 5 сесій та 40 годин роботи конгресу.

Учасники форуму «Інновації в лікуванні різних захворювань» (організатор - МЦ «Ендомед») 12 жовтня розглянуть питання прямого транспорту антибіотиків, емболізації маточних артерій, застосування фітопрепаратів тощо.

Семінар «Правові питання організації медичної практики» 13 жовтня проведе Київська торгово-промислова палата.

Також 13 жовтня відбудеться З'їзд організації роботодавців санаторних та оздоровчих закладів та круглий стіл на тему збереження трудового потенціалу України.

У заключний день виставки, 14 жовтня, велику міжгалузеву розширену нараду «Профілактика та відновлення здоров'я трудящих - запорука збереження і зміцнення трудового потенціалу України» проведуть Міністерство охорони здоров'я, Міністерство соціальної політики України, Федерація роботодавців, Асоціація оздоровчих закладів, Всеукраїнська асоціація фізіотерапевтів та курортологів, Федерація профспілок України.

 

Нагадаємо, організатори виставки - компанії ДП «Прем'єр Експо» (Україна), ITE Group Plc. (Великобританія), GIMA (Німеччина). Співорганізатор виставки: Міністерство охорони здоров'я України, з-організатор міжнародного конгресу: ІД MEDIX.

У третьому павільйоні Міжнародного виставкового центру (Київ, Броварський проспект, 15) розмістилися вісім спеціалізованих галузевих виставок: «Медика», «Фарма», «Лабораторія», «Техфарм», «Оптика», «Медицина катастроф», «Краса і здоров'я», «Стоматологія».