Інформація про стан пляжів на території південних областей України та м. Києва на протязі літнього оздоровчого сезону 2010 року станом на 16.08.2010 року

img

Інформація про стан пляжів на території південних областей України та м. Києва на протязі літнього оздоровчого сезону 2010 року станом на 16.08.2010 року Всього в поточному оздоровчому сезоні має діяти 902 пляжі та рекреаційні зони у Автономній Республіці Крим, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, м. Севастополі, які мають вихід на морське узбережжя, з них 847 морських (93,9 %) і 55 річкових, у тому числі і в м. Києві на р. Дніпро.

Станом на 16.08.2010 р. працювало 816 (90,5 %) пляжів - 774 на морському та 42 на річковому узбережжі.

Проводиться постійний лабораторний контроль за якістю морської і річкової води. За звітний період досліджено 454 проби води, з них 386 (85 %) проба морської та 68 - річкової. При цьому 7 % (32) проб води, що були досліджені, не відповідають вимогам стандарту на мікробне забруднення по індексу ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) тощо. Найбільша кількість невідповідних проб на цьому тижні приходиться на морську воду - 7,3 % із 386 досліджених проб (річкова вода - 5,9 % із 68).

 

У регіонах ситуація на пляжах складається таким чином.

 

В Автономній Республіці Крим всього налічується 338 пляжів. Працювало 324 пляжі, решта - не відкриті, не мають на даний час дозвільних документів. Залишаються закритими 3 пляжі у сс. Рибачому, Малореченському, Сонячногірському в районі м. Алушта (загально-селищні пляжі). Закривалися на тижні пляжі у м. Саки (бази відпочинку "Прибой", с. Штормове, санаторіїв "Голубий залив" і "Полтава") і у Сакському районі (бази відпочинку "Штормове"), які на даний час відкрито. На цей період досліджено 160 проб морської води. Відхилення від стандарту за звітний період виявлено у 17 пробах морської води з пляжів у м. Саки і Сакському районі. Було заборонено купання. Знаходяться під наглядом санепідслужби.

 

У Донецькій області на цей період працює 19 пляжів, з них 11 морських пляжі, решта - залишається не відкритими через оформлення дозвільних документів. Проведено дослідження 30 проб води (15 - морської та 15 - річкової). Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено.

 

У Запорізькій області з 332 пляжів (316 морських і 16 річкових) за звітний період працювало 316 (95 %) пляж, з них 306 морських. Закрито 6 пляжів - пляж Правобережний, пляж санаторію "Великий Луг" Ленінський район м. Запоріжжя (р. Дніпро) - постанова ГДСЛ м. Запоріжжя № 10 від 02.08.2010 про заборону купання і водокористування населення; пляж б/в "Сосновая роща" с. Розумовка Запорізького району - постанова ГДСЛ Запорізького району № 32 від 05.08.2010 про тимчасове припинення функціонування пляжу бази відпочинку; пляжі Комунарського району м. Запоріжжя ("Волна", санаторію-профілакторію "Джаз") і "Гребний канал" - постанова ГДСЛ м. Запоріжжя № 12 від 09.08.2010 про тимчасову заборону купання і водокористування населення в межах Комінарської оздоровчої зони м. Запоріжжя. Решта пляжів не відкривалася через непідготовленість до оздоровчого сезону. Досліджено 54 проби води (44 морської і 10 річкової). Відхилення від стандарту за звітний період виявлено у 3 пробах річкової води з рекреаційної зони Комунарського району м. Запоріжжя на р. Дніпро (пляж "Гребний канал", "Джаз", "Волна"). Заборонено купання, знаходиться під наглядом санепідслужби.

 

У Миколаївській області усього під наглядом держсанепідслужби знаходиться 9 пляжів (6 морських і 3 річкових). За звітний період працювало 8 пляжів, з них 6 морських - Коблево-Рибаківська зона (Коблево-лиман, Коблево-море, Рибаківка, Лугове), м. Очаков на Дніпро-Бугському лимані. Залишається закритим пляж у м. Первомайську (через невідповідність води стандартам). Досліджено 12 проб води. Відхилення від стандарту виявлено у 1 пробі річкової води - з міського пляжу м. Первомайська. Заборонено купання, знаходяться під наглядом санепідслужби.

 

В Одеській області з 21 діючих пляжів за звітний період працюють 19 морських пляжів м. Одеси та приморських районів. Закрито 2 пляжі: морський пляж - "Чорноморка" у м. Одесі та 1 річковий пляж у м. Кілії (через незадовільний санітарно-технічний стан облаштування території пляжу). Досліджено 129 проб морської води, відхилення від стандарту виявлено у 6 пробах морської води з морського водокористування пляжів "Дофинівка" Комінтернівського району і "Расейка" Татарбунарського району. Заборонено купання, знаходяться під наглядом санепідслужби.

 

У Херсонській області під наглядом держсанепідслужби знаходиться 158 пляжів (145 морських і 13 річкових). Працює 110 пляжів (100 морських та 10 річкових), решта не мають дозвільних документів на відкриття. Досліджено 53 проби води (морської - 22, річкової - 31). Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено.

 

У м. Севастополі станом на 16.08.2010 р. працюють 8 пляжів (6 пляжів та 2 зони рекреації "Любимівка", "Золотий пляж" у Балаклаві). Досліджено 8 проб морської води. Відхилень від стандарту не виявлено.

 

У м. Києві на цей період працюють 12 пляжів та зон відпочинку, що розташовані на р. Дніпро, з них 8 пляжів не мають офіційних дозволів на відкриття. Відкрито офіційно 5 пляжів - "Дитячий" у Гідропарку Дніпровського району, "Чорторий" у ПКіВ Дружби народів Деснянського району, "Райдуга" і "Тельбін" на озерах у Дніпровському районі, "Сонячний" на озері "Сонячне" у Дарницькому районі. Досліджено 8 проб річкової води. Відхилення від стандарту виявлено у 5 пробах річкової води з пляжів "Сонячний" на озері "Сонячне" у Дарницькому районі та "Центральний" на острові Труханів ж/м "Березняки" Дніпровського району. Заборонено купання, знаходяться під наглядом санепідслужби.

 

Прес-служба МОЗ України