Про удосконалення системи надання токсикологічної допомоги населенню в Україні

img

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
04.12.2012                                                         N 984
м.Київ

 

Про удосконалення системи надання токсикологічної
допомоги населенню в Україні

Відповідно до статей 8, 35, 37 Основ законодавства України про охорону здоров'я, пункту 3 наказу Міністерства охорони здоров'я України від 03 квітня 2012 року № 234 "Про систему екстреної токсикологічної допомоги в Україні" та на виконання наказу Міністерства охорони здоров'я України від 08 жовтня 2012 року № 782 "Про затвердження Плану заходів Міністерства охорони здоров'я України щодо організації надання екстреної токсикологічної допомоги в Україні"

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити:

1.1. Примірне положення про Український центр клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.1. Примірне положення про відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.2. Примірне положення про відділення інтенсивної та еферентної терапії хронічних інтоксикацій Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.3. Примірне положення про відділення інтенсивної терапії та гіпербаричної оксигенації Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.4. Примірне положення про приймально-діагностичне відділення Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.5. Примірне положення про клініко-хіміко-токсикологічну експрес-лабораторію Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.6. Примірне положення про мобільну клініко-токсикологічну бригаду постійної готовності Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.7. Примірний табель оснащення лікувально-діагностичним та іншим обладнанням Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.8. Примірну посадову інструкцію завідувача Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.9. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення інтенсивної терапії гострих інтоксикацій у складі Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.10. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення інтенсивної терапії хронічних інтоксикацій у складі Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.11. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення інтенсивної терапії і гіпербаричної оксигенації у складі Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.12. Примірну посадову інструкцію завідувача приймально-діагностичного відділення у складі Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.1.13. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення клініко-хіміко-токсикологічної експрес-лабораторії у складі Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2. Примірне положення про Український центр дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.1. Примірне положення про відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.2. Примірне положення про відділення інтенсивної та еферентної терапії хронічних інтоксикацій Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.3. Примірне положення про відділення інтенсивної терапії та гіпербаричної оксигенації Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.4. Примірне положення про приймально-діагностичне відділення Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.5. Примірне положення про клініко-хіміко-токсикологічну експрес-лабораторію Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.6. Примірне положення про мобільну клініко-токсикологічну бригаду постійної готовності Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.7. Примірний табель оснащення лікувально-діагностичним та іншим обладнанням Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.8. Примірну посадову інструкцію завідувача Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.9. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення інтенсивної терапії гострих інтоксикацій у складі Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.10. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення інтенсивної терапії хронічних інтоксикацій у складі Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.11. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення інтенсивної терапії і гіпербаричної оксигенації у складі Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.12. Примірну посадову інструкцію завідувача приймально-діагностичного відділення у складі Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.2.13. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення клініко-хіміко-токсикологічної експрес-лабораторії у складі Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3. Примірне положення про регіональний центр клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3.1. Примірне положення про відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій регіонального центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3.2. Примірне положення про відділення інтенсивної терапії та гіпербаричної оксигенації регіонального центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3.3. Примірне положення про приймально-діагностичне відділення регіонального центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3.4. Примірне положення про клініко-хіміко-токсикологічну експрес-лабораторію регіонального центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3.5. Примірний табель оснащення лікувально-діагностичним та іншим обладнанням регіональних центрів клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3.6. Примірну посадову інструкцію завідувача регіонального центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3.7. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення інтенсивної терапії гострих інтоксикацій у складі регіонального центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3.8. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення інтенсивної терапії і гіпербаричної оксигенації у складі регіонального центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3.9. Примірну посадову інструкцію завідувача приймально-діагностичного відділення у складі регіонального центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.3.10. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення клініко-хіміко-токсикологічної експрес-лабораторії у складі регіонального центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.4. Примірне положення про відділення клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.4.1. Примірну посадову інструкцію завідувача відділення клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.4.2. Примірний табель оснащення лікувально-діагностичним та іншим обладнанням відділення клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.5. Примірне положення про підрозділ клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі відділення анестезіології та інтенсивної терапії (додається).

1.5.1. Примірний табель оснащення лікувально-діагностичним та іншим обладнанням підрозділу клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі відділення анестезіології та інтенсивної терапії (додається).

1.6. Примірне положення про підрозділ дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі відділення дитячої анестезіології та інтенсивної терапії (додається).

1.6.1. Примірний табель оснащення лікувально-діагностичним та іншим обладнанням підрозділу дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі відділення дитячої анестезіології та інтенсивної терапії (додається).

1.7. Примірні штатні нормативи центрів, відділень та підрозділів клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.8. Примірну посадову інструкцію лікаря-токсиколога Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії, регіонального центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії, відділення клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії, підрозділу клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (додається).

1.9. Примірний перелік обов'язкових препаратів, що застосовуються при гострих отруєннях в якості антидотів, засобів специфічної фармакотерапії (додається).

1.10. Положення про головного позаштатного спеціаліста Міністерства охорони здоров'я (далі - МОЗ) України зі спеціальності "Токсикологія" (додається).

1.11. Положення про головного позаштатного спеціаліста МОЗ АР Крим, управлінь (головних управлінь) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій зі спеціальності "Токсикологія" (додається).

1.12. Форму звіту головних позаштатних спеціалістів МОЗ АР Крим, управлінь (головних управлінь) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій зі спеціальності "Токсикологія" про надання токсикологічної допомоги населенню у відповідному регіоні (додається).

1.13. Зміни до складу робочої групи, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 24 квітня 2009 року № 141-Адм "Про створення робочої групи" з доопрацювання проекту наказу МОЗ України про систему надання токсикологічної допомоги населенню України (додається).

1.14. Склад робочої групи з питань розробки уніфікованих клінічних протоколів з надання спеціалізованої медичної допомоги хворим з гострими отруєннями (додається).

2. Установити, що спеціалізована токсикологічна допомога надається:

2.1. Дорослому населенню в умовах:

Українського центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії;

регіональних центрів клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії;

відділень клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії;

відділень анестезіології та інтенсивної терапії з підрозділами клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії;

відділень анестезіології та інтенсивної терапії.

2.2. Дітям до 18 років в умовах:

Українського центру дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії Національної дитячої спеціалізованої лікарні "ОХМАТДИТ" МОЗ України (далі - НДСЛ "ОХМАТДИТ");

відділень дитячої анестезіології та інтенсивної терапії з підрозділами дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії;

відділень дитячої анестезіології та інтенсивної терапії.

3. Міністру охорони здоров'я МОЗ АР Крим, начальникам управлінь (головних управлінь) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, директорам департаментів охорони здоров'я обласних державних адміністрацій, директору Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І.Медведя (далі - ЕКОГІНТОКС) МОЗ України М. Проданчуку, головному лікарю НДСЛ "ОХМАТДИТ":

3.1. Створити:

3.1.1. Український центр дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі НДСЛ "ОХМАТДИТ".

3.1.2. Український центр клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі ЕКОГІНТОКСу після реалізації державного фінансування та завершення капітального ремонту та реконструкції корпусу.

3.1.3. Регіональні центри клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі багатопрофільних лікарень, у містах з населенням більше 450 тисяч.

3.1.4. Відділення клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі багатопрофільних лікарень, у містах з населенням 250-450 тисяч.

3.1.5. Підрозділи клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі відділень анестезіології та інтенсивної терапії багатопрофільних лікарень, у містах з населенням менше 250 тисяч.

3.1.6. Підрозділи дитячої клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі відділень дитячої анестезіології та інтенсивної терапії багатопрофільних дитячих лікарень, у містах з населенням більше 450 тисяч.

3.1.7. Кабінети інформаційно-консультативного забезпечення з питань надання токсикологічної допомоги цивільному населенню у складі Українського (у тому числі дитячого) та регіональних центрів клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії, на територіях підпорядкування.

3.2. Забезпечити:

3.2.1. Упровадження системи екстреної токсикологічної допомоги в Україні на період до 2020 року.

3.2.2. Український (у тому числі дитячий) центр, регіональні центри та відділення клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії (у тому числі дитячі) необхідним обладнанням для роботи клініко-хіміко-токсикологічної експрес-лабораторії та цілодобового визначення вмісту токсичних чинників у біосередовищах та інших показників стану гомеостатичних функцій у хворих при проведенні заходів інтенсивної терапії відповідно до табеля оснащення, що додається.

3.2.3. Український (у тому числі дитячий) центр, регіональні центри, відділення, підрозділи клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі відділень анестезіології та інтенсивної терапії (у тому числі дитячі) необхідним обладнанням для надання спеціалізованої медичної допомоги з використанням екстракорпоральних методів лікування (гемодіаліз, перитонеальний діаліз, плазмаферез, гемофільтрація, гемодіафільтрація та ін.), відповідно до табеля оснащення, що додається.

3.2.4. Український (у тому числі дитячий) центр, регіональні центри, відділення, підрозділи клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії у складі відділень анестезіології та інтенсивної терапії (у тому числі дитячі) необхідним обладнанням для надання спеціалізованої медичної допомоги з використанням гіпербаричної оксигенації, відповідно до табеля оснащення, що додається.

3.2.5. Комісійний розгляд кожного випадку смерті від гострого отруєння на засіданнях клініко-експертних комісій.

3.2.6. Подання до МОЗ України (на вимогу) первинної медичної документації, що засвідчує випадки смерті від гострого або хронічного отруєння, а також рецензії та протоколи патолого-анатомічної конференції, протоколи засідань клініко-експертних комісій.

3.2.7. Призначення головних позаштатних спеціалістів МОЗ АР Крим, управлінь (головних управлінь) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій зі спеціальності "Токсикологія" строком до 3 років.

3.2.8. Подання до Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України (М. Хобзей) довідок про стан надання токсикологічної допомоги дитячому та дорослому населенню на підпорядкованих територіях за формою, що додається.

4. Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України (М. Хобзею), Департаменту роботи з персоналом, освіти та науки МОЗ України (М. Осійчуку), Національній медичній академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика (Ю. Вороненку), Національному медичному університету ім. О.О.Богомольця (В. Москаленку), Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І.Медведя МОЗ України (М. Проданчуку), Товариству токсикологів України (за згодою), головному позаштатному спеціалісту МОЗ України зі спеціальності "Токсикологія" Б. Шейману: розробити пропозиції щодо внесення змін у кваліфікаційні вимоги до спеціальності "Лікар-токсиколог", що передбачають наявність у спеціалістів знань та навичок з анестезіології та інтенсивної терапії та подати їх до МОЗ України для затвердження.

5. Головному позаштатному спеціалісту МОЗ України зі спеціальності "Токсикологія" Б. Шейману:

5.1. Проводити 1 раз на рік аналіз стану надання токсикологічної допомоги населенню України та надавати інформацію до Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України (М. Хобзей).

5.2. Надати пропозиції (спільно з Інститутом екогігієни і токсикології ім. Л.І.Медведя МОЗ України, Інститутом медицини праці Національної академії медичних наук України (за згодою), Інститутом гігієни транспорту Національної академії медичних наук України (за згодою), Українським науково-практичним центром екстреної медицини та медицини катастроф МОЗ України) щодо переліку закладів, де надається високоспеціалізована токсикологічна допомога хворим з гострими та хронічними отруєннями хімічної етіології та затвердити зазначений перелік.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра О. Толстанова.

В.о. Міністра                                                                          О. Толстанов