Олег Мусій: Ми будемо спільно будувати нову систему охорони здоров'я

img
Олег Мусій: Ми будемо спільно будувати нову систему охорони здоров'яУ п’ятницю відбулося засідання Громадської Ради Міністерства охорони здоров'я України, яке почалось із вручення Міністру охорони здоров’я України Олегу Мусію нагороди за лікарську честь та побажанням успіхів на новій посаді.
Міністр подякував за відзнаку та запропонував вшанувати пам’ять за загиблими хвилиною мовчання.
«Громадська рада скликана, щоб проаналізувати ситуацію, яка виникла у галузі охорони здоров'я, та роль МОЗ України у подіях Євромайдану, які є надзвичайно важливими особисто для мене, оскільки залишили глибокий відбиток на усе життя», – наголосив Олег Мусій. Він запевнив учасників засідання в тому, що й надалі слідуватиме ідеям громадянського суспільства, зокрема у галузі охорони здоров’я, адже «однією з вимог, за яку віддали життя герої Небесної сотні, було дотримання європейських прав кожної людини та збереження єдиної держави Україна».
Члени Громадської ради одноголосно підтримали призначення нового Міністра охорони здоров’я України Олега Мусія та зауважили, що Громадська рада МОЗ України є найбільш демократичною та прозорою серед інших громадських об’єднань країни. У свою чергу Олег Мусій подякував за підтримку учасникам зібрання та сказав, що «ми будемо спільно будувати нову систему охорони здоров'я».
Також учасники засідання у своїх виступах висунули пропозиції новому керівництву провести інвентаризацію проблем охорони здоров’я, зокрема проаналізувати стан законодавчого і правового забезпечення лікарів і пацієнтів відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, провести міжнародний аудит впровадження медичної реформи у пілотних регіонах, та проінспектувати хід державних закупівель.
«Зверніть увагу, що відтепер у МОЗ України не буде людей, які відповідають за корупційні схеми, – зазначив О.Мусій. – Якщо вам стане відомо про вимагання грошей задля пришвидшення рішення, наказу тощо – звертайтеся і ми вживатимемо заходів. Кому така система не підходить, нехай пише заяву на звільнення вже сьогодні».
Однак представники юридичних організацій – члени Громадської ради – наголосили на тому, щоб усі люстрації проводились відповідно до законів України задля уникнення неправомірних засуджень.
Додатково члени Громадської ради запропонували залучити до штату МОЗ України кандидатів від громадських організацій задля ефективного впливу на виділення коштів на медичні програми та проекти.
До наступного засідання Громадської ради МОЗ України Олег Мусій зобов’язав підготувати усі необхідні документи для переобрання голови Громадської ради, оскільки сьогодні він склав з себе ці повноваження.
Прес-служба МОЗ України