Зіновій Митник та Європейський регіональний директор ВООЗ Жужана Якаб підписали угоду про співробітництво на 2010-2011 роки

img

Зіновій Митник та Європейський регіональний директор ВООЗ Жужана Якаб підписали угоду про співробітництво на 2010-2011 роки В рамках роботи 63-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я (ВАОЗ) Глава делегації України Міністр охорони здоров'я Зіновій Митник провів робочу зустріч з Європейським регіональним директором Всесвітньої організації охорони здоров'я Жужаною Якаб. Під час зустрічі сторони обговорили питання співробітництва між Європейським регіональним бюро ВООЗ та Міністерством охорони здоров'я України на наступні два роки.

В ході розмови Міністр позитивно оцінив роботу ВООЗ в Україні, зокрема, оперативне реагування персоналу на критичні ситуації, що виникали останнім часом. Він навів приклад роботи групи експертів цієї Організації під час спалаху гострих респіраторних інфекцій та грипу A(H1N1) в Україні. Висновки роботи експертів ВООЗ, які містяться в докладному звіті, підготовлені на основі стратегічних підходів, що діють в інших країнах Європейського регіону ВООЗ, стали цінним інструментом для забезпечення готовності до спалахів та відіграли суттєву роль у здійсненні практичних заходів, спрямованих на зниження захворюваності та смертності.

Глава делегації України та Регіональний директор погодили питання проведення в Україні конференції до 25-ї річниці аварії на ЧАЕС, яка має дати компетентні обґрунтовані висновки щодо наслідків впливу техногенних катастроф на здоров'я людей. Погоджено, що конференція відбудеться під егідою ВООЗ, співробітники секретаріату активно долучаться до її підготовки. 

На зустрічі були присутні співробітники Програми ВООЗ "Зупинити туберкульоз". Вони виявили стурбованість з приводу ситуації із захворюваністю на туберкульоз серед населення України, яка, на їх думку, в значній мірі ускладнюється розповсюдженням ВІЛ-інфекції, та призводить до підвищення рівня поширеності мультирезистентних форм. Було домовлено, що група експертів ВООЗ спільно з фахівцями Міністерства охорони здоров'я здійснить огляд виконання Національної програми боротьби з туберкульозом в Україні з метою визначення вузьких місць, на які будуть спрямовуватися кошти гранту Глобального фонду боротьби із СНІД, туберкульозом та малярією.

В ході бесіди окрему увагу було приділено співробітництву в напрямку контролю за інфекційними хворобами, зокрема такими, що керуються вакцинальними заходами. За участю експертів ВООЗ буде зроблено огляд національної програми імунізації, продовжуватиметься спільна робота по відновленню довіри населення до вакцинації.

Міністр охорони здоров'я та Регіональний директор підписали Дворічну угоду про співробітництво на 2010-2011 роки, яка є важливим юридичним підґрунтям для подальшої активізації співпраці та залучення потенціалу ВООЗ для вирішення проблем у таких важливих сферах, як неінфекційні та інфекційні захворювання, здоров'я матерів та дітей, репродуктивне здоров'я, зміцнення системи охорони здоров'я.

На закінчення зустрічі Зіновій Митник запросив Регіонального директора Жужану Якаб відвідати Україну.

  

Прес-служба МОЗ України