Інформація щодо наявності вакцин і фінансування заходів щодо вакцинації населення

img

Відповідно до прийнятого у жовтні 2009 року Закону України "Про затвердження Загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009-2015 роки"(далі - Програма), на 2010 рік визначено фінансування заходів Програми у обсязі - 316 348,6 тис.грн.

Проте, у проекті Державного бюджету України на 2010 рік, передбачені видатки на виконання заходів з імунопрофілактики у обсязі 2009 року - 237 738,3 тис.грн., тобто, на 78 610,3 тис. грн. менше, ніж визначено Програмою, та на 287 155,3 тис.грн. менше від реальної потреби регіонів на 2010 рік.

Недофінансування закупівлі вакцин у 2009 та 2010 роках призвело до значного зменшення кількості імунізованих дітей та, як наслідок, можливе зростання інфекцій, керованих засобами імунопрофілактики. Особливо небезпечна дана ситуація по відношенню до дітей першого року життя, де щеплення проводяться з короткими інтервалами і відсутність вакцин у потрібний момент порушує всю схему імунізації та не дозволяє сформувати достатній рівень імунітету проти інфекційних хвороб.

Також треба враховувати, що діти не вакциновані у поточному році з причини відсутності вакцин, будуть включені у план вакцинації на наступний рік, тобто, якщо у 2009 році потребу у вакцинах вдалося задовольнити лише на 60%, то відповідно 40% дітей повинні додатково бути вакциновані у 2010 році.

Важливо, що вакцинація за Календарем щеплень є безперервним процесом, тому закінчення календарного року не може означати припинення зазначеного процесу. Як показала багаторічна практика, поставки вакцинних препаратів на поточний рік починаються у кінці І півріччя, що пов'язано із тривалим періодом самої процедури закупівлі (проведення тендерних торгів, укладання договорів на поставку вакцин календаря щеплень, виділення коштів на закупівлю).

Ситуація, що складається у поточному році стосовно проведення профілактичних щеплень на сьогодні уже є не лише медичною проблемою, тому потребує зосередження зусилля не тільки медиків, але і політиків та державних діячів, на підтримку профілактичних щеплень. Небезпека ситуації полягає в тому, що з кожним роком буде збільшуватися прошарок дітей незахищених від інфекцій керованих засобами імунопрофілактики, що в свою чергу в подальшому спричинить масове зростання цих хвороб, які на сьогодні реєструються, як поодинокі.

З метою часткового виправлення ситуації, що склалася із забезпеченням імунопрепаратами, МОЗ здійснено, на початку березня 2010 року, укладення додаткових угод до договорів минулого року на суму, що не перевищує 15 відсотків закупівлі у 2009 році.

Відповідно до графіків поставки, визначених у додаткових угодах, закуплена вакцина поставлена у регіони.

Також, згідно чинного законодавства, наприкінці лютого 2010 року, розпочаті тендерні процедури по закупівлі вакцин на поточний рік, проте враховуючи тривалість процедури закупівлі та строки поставок вакцин переможцями торгів, надходження вакцин у регіони слід очікувати не раніше липня 2010 року.

 

Прес-служба МОЗ України