Василь Князевич: "Соціальна медицина диктує правила гри"

img

В МОЗ України під головуванням Міністра охорони здоров'я Василя Князевича відбулася апаратна нарада, присвячена стану та перспективам розвитку первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Участь в засіданні взяли перші заступники міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець та Олександр Біловол, заступники міністра Володимир Юрченко, Віктор Сірман, Валерій Бідний, керівники структурних підрозділів МОЗ України, головні позаштатні спеціалісти з різних спеціальностей.

Як зазначалося на нараді, первинна допомога в усьому світі є фундаментом системи охорони здоров'я. Від якості її функціонування залежить своєчасність виявлення хвороб на ранніх стадіях, їх попередження та рівень надання високоспеціалізованої допомоги вторинного і третинного рівнів.

На жаль, стан первинної медико-санітарної допомоги сьогодні викликає невдоволення як серед громадян, так і серед медиків. Про це свідчать демографічні показники, нерівність у наданні допомоги селянам та місцевим жителям, відсутність диспансеризації та профілактики захворювань.

Міністерством охорони здоров'я була проведена велика робота по вивченню матеріально-технічного стану, кадрового потенціалу ПМСД. Інвентаризація дозволила розробити конкретні кроки з оптимізації мережі закладів первинного рівня, їх перепрофілювання. Після такого аналізу були затверджені концепція та програма реформування первинної медико-санітарної допомоги.

Виступаючи перед присутніми, Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич особливу увагу приділив кадровому питанню та дав доручення не лише кількісно визначити потреби в перекваліфікації медиків на сімейних лікарів, а запропонувати уряду розрахунки щодо матеріального та соціального заохочення, аби цей процес не залишився лише на папері. В своїх доповідях керівник Інституту сімейної медицини, що створений на базі Національної медичної академії післядипломної освіти ім.. Шупика, Григорій Лисенко та головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності "загальна практика/сімейна медицина" Лариса Матюха розповіли про наукові розробки в питаннях підготовки сімейних лікарів, перепідготовки терапевтів та педіатрів. "Якщо за три роки ми не наведемо лад в системі первинної медико-санітарної допомоги, то ідея інституту "сімейного лікаря" буде дискредитована. Нам потрібен порядок в акредитації та підготовці спеціалістів, необхідний механізм зацікавлення сімейного лікаря", - зазначив пан Князевич, додавши, що соціальна медицина сьогодні диктує правила гри.

Міністр охорони здоров'я Василь Князевич доручив створити дві робочі групи, які б продовжили роботу у напрямку реформування первинної медико-санітарної допомоги з врахуванням особливостей міста та села. Також питанню реформування первинної ланки буде присвячено колегію, яка найближчим часом відбудеться в Києві.

Прес-служба МОЗ України