В МОЗ України поінформували про процедуру закупівлі "таміфлю" влітку 2009 р.

img

У Міністерстві охорони здоров'я України відбувся брифінг з нагальних питань щодо подолання епідемії грипу в Україні. Участь у брифінгу взяли перший заступник міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець, директор Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та виробів медичного призначення у системі охорони здоров'я Юрій Константінов, голова Управління охорони здоров'я Чернівецької ОДА Ігор Шкробанець, директор Інституту медицини транспорту Анатолій Гоженко, кандидат медичних наук, доцент Ігор Курченко.

Традиційно представникам ЗМІ була надана оперативна інформація щодо захворюваності в різних регіонах на грип та ГРВІ, а також повідомлено про найбільш актуальні проблеми в системі охорони здоров'я. Так, зокрема, коментуючи ситуацію щодо закупівлі препарату "таміфлю", Юрій Константінов повідомив, що звинувачення у непрозорості МОЗ в питаннях закупівель не мають нічого спільного з дійсністю. "За рівнем відкритості і прозорості процедура закупівель не має аналогів, адже до робочої групи входило 25 осіб", - наголосив Константінов, . Що стосується закупівлі "таміфлю", то робоча група МОЗ в своїй діяльності спиралася на інформацію безпосередньо компанії виробника та Міністерства економіки України.

Щоб уникнути будь-яких вільних трактувань, Константінов продемонстрував офіційного листа компанії "Roche" з пропозицією препарату "таміфлю" для України, де зазначено: "Приблизна ціна, за якої можлива поставка препарату для попередження пандемії в Україні, складає 340 грн.".

Окремо було наголошено, що головним органом в державі, який здійснює моніторинг та контроль за ціноутворенням, є Міністерство економіки України. Тож, згідно з аналітичною документацією, наданою МОЗ, ціна препарату "таміфлю" в Україні становила 321 грн,  326 грн. та 440 грн. Середня ціна з 15 до 22 червня 2009 р. - становила 362 грн.. Наступний період аналізу ціноутворення засвідчив, що середня ціна була 401 грн. Далі ціна коливалась і середня оптова ціна становила 321 грн. Враховуючи великі обсяги закупівель та інші чинники МОЗ України вдалося закупити препарат по 251 грн.

В Міністерстві охорони здоров'я України сподіваються, що прозорість роботи, яку демонструє профільне міністерство, припинить розповсюдження неправдивої інформації.

Прес-служба МОЗ України