Відбулося засідання Оперативного штабу з питань протидії вірусу грипу A/H1N1 Каліфорнія на території України

img

Під головуванням Міністра охорони здоров’я України Василя Князевича відбулося засідання Оперативного штабу з питань протидії вірусу грипу A/H1N1 Каліфорнія.

Виступаючи перед головами департаментів та управлінь профільного міністерства, ректорами вищих медичних навчальних закладів Василь Князевич поінформував про останні дані розповсюдження грипу та ГРІ в Україні та заслухав відповідальних осіб про заходи, що вживаються на різних рівнях влади.

Зокрема, було зазначено, що переглянуто перелік та розподіл медикаментів, обладнання, тест-систем, деззасобів по регіонах. Щодня тривають їх поставки, згідно з заявками, поданими областями. Особливу увагу міністр звернув на захисті медичних працівників необхідними засобами, починаючи від марлевих пов’язок, закінчуючи вакцинацією. Адже, станом на 1 листопада ц.р. 2 медичних працівники в Тернопільській області та ще 2 у Львівській померли, виконуючи свій професійний обов’язок та надаючи допомогу хворим. «Кожен медик, особливо ті, хто заходить в палату, в реанімацію до тяжкохворого мають особливо уважно поставитись до власного захисту, а держава повинна в повному обсязі забезпечити медпрацівників всіма необхідними для цього засобами», - наголосив Василь Князевич.

На засіданні штабу було ухвалено рішення про створення мобільних бригад з фахівців Міністерства, АМУ, вищих медичних навчальних закладів, які за необхідності будуть оперативно виїжджати на місця для надання консультативної допомоги та оперативного реагування на ситуацію.

Враховуючи те, що МОЗ України на сьогодні займається розподілом додаткових фінансових коштів на забезпечення медичної галузі обладнанням та медпрепаратами, на засіданні штабу було ухвалено рішення звернутися з проханням до СБУ, Генеральної прокуратури України, інших контролюючих органів про введення їх представників до складу Оперативного штабу МОЗ. Це убезпечить розповсюдження чуток про неефективне чи недобросовісне використання державних коштів на подолання епідемії грипу A/H1N1 Каліфорнія.

Станом на 1 листопада 2009 р. Урядом розв’язано питання про забезпечення карет швидкої допомоги в регіонах пальним, адже служба нині працює в посиленому режимі.

Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич звернувся до науковців з проханням надати прогнозні показники подальшого розповсюдження захворювання, керуючись оперативною інформацією. Вже завтра до України прибуває делегація міжнародних експертів, які спільно з МОЗ України працюватимуть над подоланням епідемії.

Разом з тим, Василь Князевич вкотре звернувся з проханням не панікувати, утриматись від необґрунтованого скуповування ліків, не займатися самолікуванням, дотримуватись рекомендацій лікарів.

 

Прес-служба МОЗ України