Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич поінформував про підтвердження нових випадків вірусу грипу А/Н1N1-каліфорнія серед українців

img

У МОЗ України відбувся брифінг Міністра охорони здоров’я України Василя Князевича, де представникам ЗМІ та громадськості було поінформовано про підтвердження нових випадків захворювання на грип А/Н1N1-каліфорнія.

Брифінг проведено за підсумками візиту до західних областей України. «Україна ввійшла в епідемію грипу, так званого каліфорнійського грипу А/Н1N1», - повідомив міністр.

Він зазначив, що станом на 29 жовтня в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім..Л.В.Громашевського АМН України проведено аналіз відібраних 22 зразків матеріалу від хворих (м.Тернопіль). В 11 випадках підтверджено грип типу А, із них 7 – грип А/Н1N1-каліфорнія.

Крім того, фахівцями лабораторії вірусології та СНІД Центральної санепідстанції МОЗ України досліджено матеріали ще 8 осіб (м.Львів) з попереднім клінічним діагнозом ГРВІ на наявність вірусу грипу А/Н1N1. Із них 4 – позитивні на наявність вірусу грипу А/Н1N1-каліфорнія (серед досліджених зразків 1 – матеріал померлого).

Василь Князевич повідомив, що сьогодні відбудеться засідання Кабінету міністрів України та РНБО, де на найвищому рівні обговорять проблеми з протистояння епідемії грипу, в тому числі розглянуть питання введення карантинних заходів.

МОЗ України звернулося до міжнародних організацій про консультативну допомогу та з проханням надати необхідну кількість вакцин від грипу А/Н1N1-каліфорнія.

Василь Князевич повідомив, що Україна забезпечена противірусними препаратами у повному обсязі. Він також додав, що відвідав лікарні Тернопільської, Чернівецької областей та провів засідання за участі медиків, місцевої влади, студентів медвузів.

Міністр охорони здоров’я подякував всій медичній спільноті, яка сьогодні сумлінно виконує свій професійний обов’язок та знаходиться в епіцентрі епідемії, надаючи кваліфіковану допомогу хворим.

Василь Князевич закликав не вдаватися до паніки, максимально дотримуватись рекомендацій з профілактики гострих респіраторних інфекцій та вчасно звертатися по медичну допомогу.

 

Прес-служба МОЗ України