Відбулась селекторна нарада щодо основних проблем материнства і дитинства

img

22 грудня 2008 року відбулася селекторна нарада за участю Міністра охорони здоров'я України Василя Князевича, його заступника Василя Лазоришенця, спеціалістів Управління материнства, дитинства МОЗ України та представників обласних управлінь хорони здоров'я в галузі охорони здоров'я матерів і дітей. Ключовими питаннями до обговорення були: огляд стану здоров'я матерів, безпечність пологів, малюкова смертність, професійний рівень медичних працівників тощо.

За статистичними даними за 9 місяців поточного року в Україні померло 3783 дитини віком до 1 року, що майже на 100 дітей менше ніж у минулому році. Зниження рівня малюкової смертності на 4,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року зумовлено зменшенням на 150 випадків смерті дітей у віці старше 1 місяця. Це однозначно позитивний результат педіатричної служби та служби сімейної медицини, профільних кафедр вищих медичних навчальних закладів освіти.

Зокрема, на селекторній нараді спеціалісти відзначили, що відбулось зниження рівня тих захворювань, які відносяться до попереджуваних причин малюкової смертності. Хоча, як зазначила заступник начальника Управління материнства, дитинства МОЗ України Валентина Педан, головним завданням медиків, в першу чергу, завжди залишатиметься своєчасне надання адекватної первинної медико-санітарної допомоги, яка не потребує госпіталізації, а також вживання заходів по запобіганню ускладнень, які можуть призвести до смерті.

Поряд із зазначеним, фахівці одностайно погодились із необхідністю сприяння покращенню діяльносіь первинної ланки щодо якості медичного спостереження за дітьми віком до 1 року. Її основна мета не лише фіксування кількості обов’язкових медичних профілактичних оглядів та записів у медичній документації, а проведення якісної просвітницької роботи з сім’єю і консультування батьків дитини щодо виключно грудного вигодовування до 6 місяців, своєчасного введення адекватного прикорму, догляду за дитиною, загрозливих симптомів, у разі наявності яких потрібно звертатися до лікаря, створення безпечного середовища для дитини, тощо.

Обговорюючи позитиви та недоліки в організації медичної допомоги дітям на рівні територіальних органів охорони здоров’я і головних лікарів цих закладів охорони здоров’я, учасники наради наголосили на низці проблем, які потребують вирішення для досягнення позитивної динаміки стосовно зниження рівня малюкової смертності. Серед них:

- укомплектованість кадрами закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу дітям;

-дотримання рівнів медичної допомоги;

- професійний рівень організаторів, лікарів та середніх медичних працівників щодо охорони здоров’я дітей;

- пріоритетність профілактичної складової в охороні здоров’я дітей;

- якість досліджень випадків малюкової смертності та відповідність прийнятих заходів;

- оснащення та медикаментозне забезпечення;

- рівень міжсекторальної співпраці щодо охорони здоров’я дітей, загальна відповідальність за ситуацію.

Підтримуючи учасників селекторної наради, Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич зазначив, що недовірливе ставлення населення до лікарів виникає внаслідок відсутності системного підходу до організації надання медичної допомоги дітям та недостатнього рівня організаційно-методичної роботи обласних дитячих лікарень. Тож, незважаючи на складності, пов’язані з нестабільністю економічної ситуації в країні, слід докласти максимальних зусиль, щоб вплинути на громадську думку та реанімувати довіру до представників медичної спільноти.

 

Прес-служба МОЗ України