Василь Князевич: «Харківська область має давню цікаву історію, але майбутнє повинно бути ще потужнішим»

img
 
 
17 жовтня Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич уперше відвідав Харківщину з офіційним візитом. Основною метою поїздки стало ознайомлення з положенням справ у медичній галузі області, у тому числі, з орієнтиром на проведення матчів “ЄВРО-2012”.

Під час візиту Василь Князевич, у супроводі заступника голови облдержадміністрації Ігоря Терехова, відвідав багато закладів, пов'язаних з медициною - Національний медичний університет, Національний фармацевтичний університет, Дергачівську ЦРЛ, обласний клінічний онкодиспансер, обласні клінічні лікарні та обласний медико-генетичний центр.

Серед питань, що обговорювались міністром у спілкування з фахівцями-медиками і студентською громадою були – підвищення цін на медикаменти, ситуація, що склалася навколо щеплень проти кору та краснухи, запровадження страхової медицини, поширення операцій з трансплантації та проблеми розподілу бюджетних місць у вищих медичних учбових закладах.

Пояснюючи ситуацію щодо підвищення цін на медичні препарати, Василь Князевич зазначив: “У тих аптеках, де була спроба їх підвищити дана проблема вже врегульована. Уряд розробляє рішення, де ми встановимо чітку можливу націнку і верхню межу ціни”.

За словами Василя Князевича, в основному ціни на медикаменти підняли дистриб'ютери імпортних препаратів. Однак для вирішення проблеми у Міністерстві економіки вже створена міжвідомча комісія. Крім того, відповідні відомства мають доручення розібратися із ситуацією, що склалася.

Окрім зазначеного, Василь Князевич наголосив на проблемах медичної галузі загалом та на якості підготовки медперсоналу зокрема. “За останні 17 років ми багато втратили у якості підготовки лікарів, тому в найближчі два роки планується ряд серйозних реформ у системі медичної освіти. Ми міняємо підходи до спеціалізації, або так званої резидентури. Відтепер треба буде вчитися довше, щоб виші випускали готових спеціалістів”, - повідомив міністр.

Він також поінформував студентів про зміни в системі освіти, запевнивши, що випускники медичних вузів України найближчим часом матимуть дипломи європейського зразка. Василь Князевич додав, що міністерство охорони здоров’я України планує зменшити кількість медичних спеціальностей, яких на сьогодні нараховується близько 120. “Ми мали медицину, яка на певному етапі розвитку задовольняла наші потреби, але треба переходити на нові стандарти”, – заявив він.

Міністр охорони здоров’я України торкнувся також питання розподілу випускників медичних вишів, проблеми дефіциту кадрів і побутових умов студентства. Василь Князевич запевнив, що всі ці питання будуть враховані у новому законі про вищу освіту.

На зустрічі зі студентами Харківського національного медичного університету В. Князевич повідомив, що прогнозує запровадження страхової медицини в Україні в найближчі два роки. “Страхова медицина, – наголосив міністр, – не панацея, але це шлях, який треба пройти”. У планах МОЗ, підкреслив він, є проведення експерименту в певних районах для апробації декількох моделей медичного страхування. Адже перехід на страхову медицину, є частиною комплексного реформування системи охорони здоров’я України”.

Під час свого візиту до Харківської області, міністр охорони здоров’я України Василь Князевич відвідав онкологічний диспансер. Харків зі своїм населенням та рівнем онкозахворювань повинен мати відповідну технологічну базу, бо онкологія за причинам смертності знаходиться на 2-му місці. “Розумію, що сьогоднішні умови перебування хворих є просто неприпустимі. Сподіваюсь, що разом з адміністрацією міста і області, створимо єдину програму вирішення цієї проблеми”, - зазначив міністр.

Висловлюючи своє бачення шляху вирішення проблеми обласного онкодиспансеру заступник голови облдержадміністрації Ігор Терехов, зазначив: “Реконструювання існуючого онкодиспансеру є неможливим. Єдиним дійсним вирішенням цієї проблеми буде побудова нового диспансеру”.

Підсумовуючи інформацію отриману від керівництва диспансеру та від спілкування з пацієнтами і медперсоналом, Василь Князевич зауважив, що МОЗ розгляне всі можливі варіанти вирішення проблеми Харківського онкодиспансеру.

Підбиваючи підсумки візиту, міністр охорони здоров'я України Василь Князевич наголосив: “У Харківщини давня цікава історія, але майбутнє має бути ще потужнішим”.

Прес-служба МОЗ України

<!-- after -->