МОЗ України рекомендує дотримуватись вимог щодо обов’язкового щеплення під час подорожей в тропічні країни

img

Як повідомляє посольство України в Гвінейській Республіці, у центральному шпиталі м.Ндзерекоре (адміністративний центр регіону Лісова Гвінея) зареєстровано спалах захворювання на жовту лихоманку. Станом на 29 вересня ц.р. відомо про 11 випадків захворювання на цю особливо небезпечну тропічну інфекцію.

У зв’язку з викладеним, МОЗ України закликає всіх громадян України, які мають намір відвідати Гвінейську Республіку, дотримуватись вимоги щодо обов’язкового щеплення від жовтої лихоманки та мати при в’їзді на територію зазначеної країни відповідний сертифікат міжнародного зразка. Щеплення слід здійснювати щонайменше за 10 днів до в’їзду в потенційно небезпечні країни.

Довідково:

Жовту лихоманку відносять до особливо небезпечних хвороб, що підлягають міжнародній реєстрації. Найбільшу захворюваність реєструють в тропічних районах, однак спалахи цієї хвороби фіксують практично всюди, де є переносники вірусу. Розповсюдження вірусу з ендемічних районів може відбуватися як через хворих, так і з комарами при перевезенні вантажів. Розрізняють два види вогнищ: природні і міські. В останні роки жовта лихоманка стає більш міською хворобою та передається за ланцюгом “людина - комар - людина”.

За наявності умов для розповсюдження збудника жовта лихоманка може набути епідемічного характеру.

Розповсюдження вірусу, що потрапив в організм через укус комара, відбувається в регіонарних лімфатичних вузлах під час інкубаційного періоду. Протягом перших кількох днів хвороби вірус з кровотоком розноситься по всьому організму, викликаючи ураження судинного апарата печінки, нирок, селезінки, кісткового мозку, міокарду, головного мозку та ін. органів. В них розвивається виражені дистрофічні, геморагічні зміни, та зміни, викликані запаленням. Характерні численні крововиливи в органи кишково-шлункового тракту, плевру, легені та ін. органи.

Інкубаційний період триває близько тижня, іноді до 10 днів.

 

Прес-служба МОЗ України