про стан пляжів на території південних областей України на 08.07.2008

img
Центральна Санітарно-епідеміологічна станція МОЗ України надала інформацію про стан пляжів на території південних областей України

(Автономної Республіки Крим, Донецької, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей, м. Севастополя, які мають вихід на морське узбережжя) та м. Києва

В поточному оздоровчому сезоні має діяти 1007 пляжів і рекреаційних зон у Автономній Республіці Крим, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, м. Севастополі, які мають вихід на морське узбережжя, з них 881 морський (87,5 %) і 126 річкових, у тому числі і в м. Києві на р. Дніпро.

Станом на 08.07.2008 р. працює 603 (59,9 %) пляжі – 551 на морському та 52 на річковому узбережжі. На цей період закрито спеціалістами держсанепідслужби 22 пляжі (2,2 %) у АР Крим, Донецькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, м. Севастополі. Решта пляжів на сьогоднішній день залишаються закритими через непідготовленість до сезону із-за різних причин – у АР Крим, Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях – 382 пляжі (37,9%), з них 316 морських (82,7%). Невідкриття пляжів у цьому оздоровчому сезоні пов’язане, як із невідповідністю санітарно-гігієнічним вимогам, так і санітарно-технічним станом самих об’єктів, мікробним забрудненням морської і річкової води.

Проводиться постійний лабораторний контроль за якістю морської і річкової води. За звітний період досліджено 414 проб води, з них 322 (77,8 %) проба морської і 85 – річкової. При цьому 3,9 % (16) проб води, що були досліджені, не відповідають вимогам стандарту на мікробне забруднення по індексу ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) тощо. Найбільша кількість невідповідних проб на цьому тижні приходиться на річкову воду – 15,3 % із 85 досліджених проб (морська вода – 0,9 % із 322).

У регіонах ситуація на пляжах складається таким чином.

В Автономній Республіці Крим всього нараховується 377 пляжів. Працювало 276 пляжів (73,2 %), закрито 7 пляжів – 6 у м. Ялті (міські “Солнечный”, “Ливадия”, “Золотой пляж”, санаторіїв “Ливадия”, “Пограничник”, “Золотой пляж”), 1 у с. Пісчане Бахчисарайського району (пансіонату “Уют”) через невідповідність санітарно-технічному стану, решта – не відкриті, не мають дозвільних документів. На цей період досліджено 142 проби морської води. Відхилень від стандарту на цьому тижні виявлено у 1 пробі морської води у м. Алушті (пляж смт. Малореченське – індекс ЛКП 24 тис.). Заборонено купання, знаходяться під наглядом санепідслужби.

Стосовно пляжів і рекреаційних зон, на які вплинуло стихійне лихо, яке сталося 11 листопада 2007 року в акваторії Чорного та Азовського морів на Керченському узбережжі – на даний момент пляжі у м. Керчі та Ленінському районі працюють. Санепідслужбою здійснюється моніторинг за наявністю у морській воді нафтопродуктів, відбір проб води проводиться щотижнево у рекреаційних зонах – на пляжах, місцях купання, міській набережній. У всіх досліджених пробах концентрації нафтопродуктів не перевищують нормативні показники: вміст нафтопродуктів коливався від 0,034 мг/дм3 до 0,01 мг/дм3 при ГДК 0,3 мг/дм3 відповідно до ГОСТ 17.1.5.02-80 “Гигиенические требования к зонам рекреации водных объектов”, СП 497-64 “Санитарные правила устройства, оборудования и эксплуатации пляжей” та СанПіН 4630-88 “Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения”. При візуальному огляді узбережжя Чорного і Азовського морів у межах міста забруднення узбережжя не виявлено.

У Донецькій області на цей період працює 16 пляжів, з них 5 морських та 11 річкових пляжів. Закрито санепідслужбою 3 пляжі у смт. Мелекіне, Урзуф, Ялта Першотравневого району через замор риби, решта – 70 пляжів залишається не відкритими. Проведено дослідження 39 проб води (15 – морської та 24 – річкової). Відхилення від стандарту за звітний період не виявлено.

У Запорізькій області з 329 пляжів (312 морських і 17 річкових) за звітний період працювало 142 (43,2 %) пляжі, з них 127 морських. Решта пляжів не відкривалася через непідготовленість до оздоровчого сезону, тобто 187 (56,8 %). Досліджено 33 проби води (25 морської і 8 річкової). Відхилення від стандарту за звітний період виявлено у 3 пробах річкової води у м. Запоріжжя з пляжів і рекреаційних зон на р. Дніпро по індексу ЛКП (“Гребний канал” – 46 тис., санаторію “Волна” – 21 тис., санаторію-профілакторію “Джаз” – 7500). Заборонено купання, знаходяться під наглядом санепідслужби.

У Миколаївській області усього під наглядом держсанепідслужби знаходиться 10 пляжів (6 морських і 4 річкових). За звітний період працювало 6 пляжів, з них 5 морських – Коблево-Рибаківська зона (Коблево-лиман, Коблево-море, Рибаківка, Лугове), м. Очаков на Дніпро-Бугському лимані. Закрито 4 пляжі – 1 морський міський пляж у м. Очакові на Дніпро-Бугському лимані та 3 річкових – пляж “Стрілка” у м. Миколаєві, пляж “Прибой” у Миколаївському районі, міський пляж у м. Первомайську (через невідповідність води стандартам). Досліджено 30 проб води (19 морської і 11 річкової). Відхилення від стандарту виявлено у 1 пробі морської води з індексом ЛКП з міського пляжу м. Очакова на Дніпро-Бугському лимані (6500) та 6 пробах річкової води з індексом ЛКП (міський пляж м. Первомайська – 240 тис., пляж “Стрілка” у м. Миколаєві, пляж “Прибой” у Миколаївському районі – по 24 тис.) та по коліфагам в 1 пробі річкової води з міського пляжу м. Первомайська (250). Заборонено купання, знаходяться під наглядом санепідслужби.

В Одеській області з 21 діючих пляжів за звітний період працюють 19 морських пляжів м. Одеси та приморських районів. Закрито 1 морський пляж – у с. Приморське Килійського району і 1 лиманний пляж у м. Кілії (через непідготовленість та невідповідність санітарно-технічному стану). Досліджено 89 проб морської води, відхилень немає.

У Херсонській області всього у цьому сезоні під наглядом держсанепідслужби знаходиться 163 пляжі (145 морських і 18 річкових). На цей час працює 127 пляжів, тобто 77,9 %, з них 114 морських в Скадовському та Генічеському районах. Закрито 1 морський пляж у с. Хорли Каланчацького району та 4 річкових пляжі у смт. Бериславі, Горностаївці, Цюрупинську через невідповідність санітарно-технічному стану. Досліджено 52 проби води (морської – 23, річкової – 22). Відхилення від стандарту за звітний період виявлено у 4 пробах річкової води по індексу ЛКП (70 тис.) і по колі-фагам (300) з пляжів у смт. Бериславі. Заборонено купання, знаходяться під наглядом санепідслужби.

У м. Севастополі станом на 07.07.2008 р. працювало 5 пляжів. Закрито 1 морський пляж “Хрустальний” через невідповідність води стандартам. Досліджено 9 проб морської води, відхилення від стандарту виявлено у 1 пробі морської води з пляжу “Хрустальний” по індексу ЛКП (70 тис.). Заборонено купання, знаходяться під наглядом санепідслужби.

У м. Києві на цей період працювали всі 12 пляжів, що розташовані на р. Дніпро, із 12 зареєстрованих. Було досліджено 20 проб річкової води. Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено.

Прес-служба МОЗ України