На початку березня в Україні відбудуться Дні захисту від атопічного дерматиту

img

На початку березня в Україні відбудуться Дні захисту від атопічного дерматитуАтопічний дерматит є важливою медико-соціальною проблемою в суспільстві, сьогодні. Відповідно до світової статистики в Україні налічується близько 500000 хворих на атопічний дерматит. Ця хвороба характеризується хронічним перебігом з частими рецидивами. Повністю позбавитися від неї вдається одиницям. Але сучасні методи доказової медицини дають можливість ефективно боротися з захворюванням, і досягнути стійкої ремісії у більшості хворих.

Атопічний дерматит — хронічне запальне захворювання шкіри алергічної природи. Це неінфекційний стан із спадковою схильністю, для якого характерний тривалий перебіг з періодичною появою висипу на різних ділянках шкіри, що супроводжується сильним свербежем. Вперше цьому захворюванню дав опис французький дерматолог Е. Бенье в 1882 році. З тих пір у цієї недуги було безліч назв: пруріго Беньє, дитяча екзема, алергічний дерматит, атопічний нейродерміт та інші.

Як один із важливих кроків в подоланні проблеми цього захворювання, за підтримки Міністерства Охорони Здоров’я, Національної академії медичних наук України, Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, ГО «Українська Академія Дерматовенерології», в Україні з 3 по 7 березня 2014р. відбудуться Українські дні захисту від атопічного дерматиту.

Протягом цього тижня по всіх регіонах України будуть проведені освітні заходи, метою яких є підвищення обізнаності хворих та їх близьких щодо профілактики та ефективного лікування атопічного дерматиту: прес-конференції, круглі столи, тощо. Серед українських лікарів буде безкоштовно розповсюджене видання «Адаптовані клінічні настанови з діагностики, профілактики та лікування атопічного дерматиту». Серед паціентів видання «Атопічний дерматит. Поради батькам». По всім медичним закладам будуть розповсюджені плакати та інші інформаційні матеріали.

4 березня відбудеться Всеукраїнський онлайн-семінар «Актуальні питання профілактики та лікування атопічного дерматиту». Свій досвід і погляд на проблеми атопічного дерматиту представлять Олександр Літус, Валентина Чоп’як, Лідія Калюжна, Тетяна Проценко, Віктор Літус, Павло Чернишов та інші фахівці в галузі дерматовенерологічних та алергічних захворювань. Захід буде супроводжуватися онлайн-трансляцією виступів доповідачів на всі регіони Україніи. Відбудеться панельна дискусія з проблемних питань захворювання, в якій візьмуть участь експерти з атопічного дерматиту.

«Профілактичні дії - ключовий чинник у боротьбі з атопічним дерматитом. На сьогоді в світі існує ряд методик лікування, що можуть суттєво полегшити життя хворих, про них ми теж повинні розповісти. На мій погляд головне – проінформувати українську спільноту про те, що ці методики вже є в Україні, і більшість лікарів володіє ними, тому вихід для хворих є! Окрім того повинен зазначити, що в ході підготовки проекту, ми вже традиційно, підійшли до вирішення проблеми шляхом міждисциплінарного підходу, залучивши до спільних заходів окрім дерматологів, також алергологів, імунологів, педіатрів, сімейних лікарів. Ми повинні консолідувати наші зусилля для більш ефективної боротьби з атопічним дерматитом» зазначив один із організаторів проекту головний дерматовенеролог МОЗ України Олександр Літус